MySql-dodawanie użytkownika z poziomu procedury składowanej

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

MySql-dodawanie użytkownika z poziomu procedury składowanej

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 9 maja 2011, 12:45

Witam,

Może trochę nie te forum, ale może ktoś się z czymś takim spotkał.

Zrobiłem sobie procedurę składowaną na serwerze MYSQL:

Kod: Zaznacz cały
padmDodajUzytkownika(IN `pUserSql` varchar(20));


w środku jest w skrócie taka linia:

Kod: Zaznacz cały
create user pUserSql;



Czyli, jak wywołam call admDodajUzytkownika('jacek'); chce mieć użytkownika na sewerze MYSQL o nazwie jacek; Problem jest taki, że tworzy się user o nazwie pUserSql czyli o nazwie zmiennej :-) Szukałem po necie trochę i znalazłem:

http://bugs.mysql.com/bug.php?id=19584
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=28406

Jednak z tego wynika, że to nie będzie działać. (Przynajmniej nie działało jak pisali te zgłoszenie).

Może ktoś wie czy coś się w temacie ruszyło ??? albo jak to obejść ? :-)


Pozdrawiam
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: MySql-dodawanie użytkownika z poziomu procedury składowanej

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 4 czerwca 2011, 12:02

Sprubuj definuując zmienną w ciele procedury:

DECLARE myuser VARCHAR(20) NOT NULL;
myuser = pUserSql ;
create user myuser ;

Nie wiem czy zadziała, bo nie mam w tej chwili dostępu do bazy danych.
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: MySql-dodawanie użytkownika z poziomu procedury składowanej

Nowy postprzez Corvis » sobota, 4 czerwca 2011, 13:22

robiłem tak nie działa :(
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron