Dysk startowy MS-DOS

Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez wargo » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 20:35

Jak utworzyć dysk rozruchowy DOS na drugiej partycji drugiego dysku twardego(na którym nie ma aktualnie innego systemu operacyjnego)? Mam pliki tego systemu.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    Windows 7Firefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 13 grudnia 2011, 08:52

Dysk rozruchowy DOS można utworzyć tylko na partycji systemowej, a dysk logiczny musi być oznaczony literą C.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez wargo » wtorek, 13 grudnia 2011, 16:48

A jak utworzyć partycję systemową(na dysku na którym nie ma innego systemu)?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    Windows 7Firefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 14 grudnia 2011, 08:55

Potrzebujesz dyskietki startowej, tak jak to się kiedyś robiło dla systemu Windows 95/98. Jeżeli masz botowalną płytę z systemem Windows 98, to też możesz się nią posłużyć.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez wargo » wtorek, 20 grudnia 2011, 19:30

Stworzyłem płytę startową nagrywając znaleziony w internecie obraz tej dyskietki(nie mam napędu) i uruchomiłem to ale przy próbie robienia czegoś na dysku C (oczywiście nie ten na którym mam system tylko dodatkowym) pojawia się komunikat:

general failure reading drive c:


System wykrywa ten dysk, można nagrywać pliki, jest sformatowany w FAT32. To samo się dzieje gdy utworzę dodatkowe partycje, nawet jest lepiej ale i tak za bardzo nie da się nic robić. Co może być źle?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    Windows 7Firefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 20 grudnia 2011, 21:02

Dysk C musi być dyskiem systemowym, pierwszym. Musisz usunąć wszystkie systemy i najpierw zainstalować MS-DOS, dopiero potem nowsze wersje. Wątpię jednak by udało się zainstalować na jednym komputerze MS-DOS i WinXp lub nowszy. Chyba powinieneś zaopatrzyć się w jakiś inny komputer ze słabym procesorem i niewielką ilością pamięci, i tam zainstalować sobie DOS-a.

Może wyjaśnisz co dokładnie próbujesz zrobić, po co jest Tobie potrzebny ten DOS, a wtedy być może będzie można coś doradzić?!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez wargo » wtorek, 20 grudnia 2011, 21:40

Akurat tych dysków gdzie mam windowsa nie widzi jako litery dysków(tylko w fdisk, pewnie wina ntfs ale to dobrze). Ale chodzi o to że mam utrudniony dostęp do zawartości dysku z poziomu oprogramowania na płycie startowej.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    Windows 7Firefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 21 grudnia 2011, 05:56

Ja pisałem, usuń wszystkie partycje, utwórz nowe z pomocą dysku startowego, zainstaluj DOS, a dopiero potem jak się uda zainstaluj WinXP, czy co tam chcesz. Pamiętaj, że dla systemu plików FAT32 partycja nie może być większa niż 32 GB. Poza tym, nie wiem jak DOS radzi sobie z dużymi dyskami, czyli o dużej pojemności. Ostatnio używałem tego systemu bardzo dawno, gdy maksymalna pojemność dysku wynosiła właśnie 32 GB, całego dysku, a nie tylko partycji. Poza tym dysk chodził na kontrolerze ATA, a nie SATA.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez wargo » piątek, 6 stycznia 2012, 19:16

Dysk ma około 20gb, WDC, ATA, partycję formatuję w fat32(formatuję tylko część pojemności dysku, do 1GB max).
Znalazłem obraz dla programu Winimage ale po nagraniu i wybraniu podczas uruchamiania tego dysku wyskakuje mniej więcej taki błąd:

non system or disk ???

(??? to 3 znaczki, nie jest tam widoczny napis "error").

Błąd

general failure reading drive c:

Pojawia się przy próbie wykonywania jakiejkolwiek operacji tylko po tym jak sformatyję dysk z przełącznikiem /s lub wykonam komendę sys c:
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    Windows 7Firefox

Re: Dysk startowy MS-DOS

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 7 stycznia 2012, 16:28

Po kolei. Dysk nie może być większy niż 2.1GB. Musisz ustawić mu zworki tak by działał w trybie MASTER na pierwszym kontrolerze ATA. Partycja na której będziesz instalował system DOS musi być sformatowana na do FAT16 i musi być oznaczona literą C. Za pomocą programu fdisc tworzysz:

1. Utwórz partycję DOS lub logiczny dysk DOS

Potem wybierasz:

1. Utwórz podstawową partycję DOS.

Podajesz rozmiar partycji. Restartujesz komputer i formatujesz partycję c poleceniem format c:. Potem instalujesz system DOS. Jeżeli system wykryje partycję FAT32 to powinna pojawić się opcja Configure unallocated disk space (recomended) i należy wybrać tą opcję, wcisnąć ENTER, wyskoczy nowe okno, znów ENTER i powinno zacząć się formatowanie dysku do FAT16. Potem już idzie instalacja.

Problem może jednak stanowić konfiguracja sprzętowa. Za dużo pamięci RAM, procesor dwurdzeniowy lub za szybki itp.
Tutaj masz legalną wersję MS-DOS 6.22 do pobrania z strony Microsoft'u: http://download.microsoft.com/download/dos622/Utility/1/DOS/EN-US/stepup.exe

Jeżeli masz nie za słaby komputer to powinieneś rozważyć instalację wirtualnej maszyny PC - Microsoft Virtual PC i zainstalować DOS w takim wirtualnym środowisku.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron