Ini z zasobów bez zapisu na dysk

dział ogólny

Ini z zasobów bez zapisu na dysk

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 09:01

Witam,

Potrzebuję zrobić wersję PORTABLE swojej aplikacji. Mam taki problem, że korzysta ona z plików językowych (1 język to jeden plik *.ini). Wrzucić plik do zasobów potrafię. Teraz muszę odczytać go z zasobów i zrobić coś takiego:

KOD cpp:     UKRYJ  
TIniFiles *ini = new TIniFile(Odczyt z zasobów);


Muszę tak zrobić bo mam napisaną obsługę plików językowych opartą na klasie TIniFiles. Nie mogę wpierw zapisać pliku z zasobów na dysk potem go wczytać bo program ma się odpalać bezpośrednio np. z CD

Wie ktoś może czy w ogóle da się tak zrobić ?

Pozdrawiam,
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Ini z zasobów bez zapisu na dysk

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:24

Napisz własną klasę, która umożliwi Ci odczyt plików ini z pamięci. Nie powinieneś mieć z tym problemu.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2157
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Ini z zasobów bez zapisu na dysk

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:38

No tego się bałem, myślałem, że jest już takie coś.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Ini z zasobów bez zapisu na dysk

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:54

A co tu się bać? Klasa jest dość banalna w realizacji, a przy tym mogą wyniknąć z tego tylko korzyści.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2157
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron