C++ Builder sortowanie oraz wyszukiwanie rekordów

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

C++ Builder sortowanie oraz wyszukiwanie rekordów

Nowy postprzez krzychu19 » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 02:25

Witam,
czy mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu pewnych trudności w mojej aplikacji, otóż mam dwa pytania związane z sortowaniem rekordów oraz wyszukiwaniem rekordów. Baza danych 'Paradox'.

1. Mam na formie 'DBGrid' w którym wyświetlam dane za pomocą 'TTable' - jak sformułować kod aby sortowanie odbywało się rosnąco w pierwszej kolumnie "ID_Filmu"
Przykład:
ID_Filmu
1
2
3
itd.
W 'TQuery' jest to prost, ale dane pobrane przez ten komponent nie można edytować na innym formularzu dlatego zależy mi na 'TTable'. W Google jest pełno artykułów ale nie znalazłem trafnej podpowiedzi a większość dotyczy 'TQuery'.

2. Filtrowanie (wyszukiwanie) danych przez 'Edit' w kolumnie "Nazwa filmu" - wpisując kolejne litery nazwy filmu do pola 'Edit' w 'DBGrid' mają być wyświetlane dane z coraz większą dokładnością co do szukanego filmu, natomiast jeśli wykasuję wszystkie litery z 'Edit' w 'DBGrid' znów pokażą się wszystkie dane. Wiem jak zrobić takie filtrowanie (wyszukiwanie) poprzez 'TComboBox' ale musi tam być podany pełny tytuł filmu, żeby został wyświetlony w 'DBGrid' konkretny rekord, a przy dużej liczbie tytułów było by to trochę czasochłonne i niezbyt konkretne (wszystkie tytuły trzeba by wpisać do 'Items' w 'ComboBox' żeby później wybierać z listy).

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem moje dwa pytania jeśli jakieś niewiadome to proszę pytać, z góry dziękuję za odpowiedzi (podpowiedzi) do moich pytań.
Avatar użytkownika
krzychu19
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): poniedziałek, 16 stycznia 2012, 01:16
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron