Problem z biblioteką dclurs60.bpl

dział ogólny

Problem z biblioteką dclurs60.bpl

Nowy postprzez lukagrom » wtorek, 1 stycznia 2013, 15:16

Posiłkując się książką -"222 Gotowe rozwiązania C++ Builder 2006" stworzyłem sobie kod w pliku dołączanym do projektu, odpowiedzialny za powstanie i realizacje metod komponentu który nazywa się umównie - TColorProgressBar.
Czerpie własności i metody z klasy TGraphicControl.
W uproszczeniu -
Kod: Zaznacz cały
__fastcall TColorProgressBar::TColorProgressBar(TComponent *Owner)
        :TGraphicControl(Owner)

Kod w postaci "unitu" tj plików .h i cpp, dołączam do projektu, wszystko się ładnie kompiluję, błędów jakichkolwiek brak, jednakże w czasie uruchamiania aplikacji wyskakuję taki oto błąd:
Nie znaleziono punktu wejścia procedury @$xp$127TColorProgressBar w bibliotece dclurs60.bpl
.
Być może chodzi tutaj, żeby komponent został uprzednio zarejstrowany i zaintstalowany opcją - Install Components, jednak w kodzie jest chyba fragment który odpowiada za rejestrację:
Kod: Zaznacz cały
namespace Colorprogessbar
{
    void __fastcall PACKAGE Register()
    {
        TComponentClass classes[]={__classid(TColorProgressBar)};
        RegisterComponents("JM",classes,0);
    }
}

Dlatego zakładam, że po stronie kodu jest wszystko ok, o czym świadczy udana kompilacją całego projektu.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie, jak przeskoczyć owy komunikat by aplikacja się uruchamiała.
Avatar użytkownika
lukagrom
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 60
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Problem z biblioteką dclurs60.bpl

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 1 stycznia 2013, 16:16

lukagrom napisał(a):stworzyłem sobie kod w pliku dołączanym do projektu,


Tej wypowiedzi nie rozumiem! Ty masz jakąś taką przypadłość do używania skrótów myślowych i wychodzisz z założenia, że osoba czytająca twoją wypowiedź na pewno domyśli się o co Tobie chodzi...



lukagrom napisał(a):zarejstrowany i zaintstalowany opcją - Install Components,


Skoro został raz zainstalowany to po co go instalujesz ponownie? Jeżeli zainstalowałeś komponent a potem dokonałeś zmian w jego źródłach, to musisz go odinstalować, skompilować i zainstalować ponownie. Podczas instalacji komponentu są tworzone pliki w oparciu o zawartość źródła.

Opisz dokładniej problem.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron