CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

dział ogólny

Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez nvdante » wtorek, 15 stycznia 2013, 12:11

Witajcie :)
Trafił mi się dziwny problem. Otóż ze względu na użycie komponentu CppWebBrowser1 otrzymuję wyjątek taki, jak na zdjęciu podczas zamykania Formy. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy program "został użyty", samo odpalenie i zamknięcie go nie powoduje.
KOD cpp:     UKRYJ  
CppWebBrowser1->Navigate(WideString( "C:\\index.html" ));


błąd.JPG


Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez Mironas » wtorek, 15 stycznia 2013, 12:29

U mnie błąd się nie pojawił.
Możesz podesłać cały kod?
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 427
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.3 Rio
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez nvdante » wtorek, 15 stycznia 2013, 13:01

Właściwie błąd występuje nawet podczas zastosowania jedynie tego komponentu, ale fragment oczywiście mogę dać:)
KOD cpp:     UKRYJ  
Memo1->Lines->Add("<script language=\"JavaScript\">");
Memo1->Lines->Add("var speed=1");
... ( każda linijka jest taka sama )
Memo1->Lines->Add("window.onload=initialize");
Memo1->Lines->Add("</script>");
Memo1->Lines->SaveToFile("C:\\index.html");
CppWebBrowser1->Navigate(WideString( "C:\\index.html" ));

Zastanawia mnie tylko czy właściwym było dorzucenie po includach takiego dopiska:
#pragma link "bcbie.lib"
Bez tego nie mogłem skompilować kodu z komponentem CppWebBrowser, znalazłem to w sieci.

Pozdrawiam
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:32

Ten błąd często pojawiał się mi w C++Builder 6 gdy włączałem do projektu bibliotekę shellapi.hpp albo shelobj.hpp - nie pamiętam już o którą chodziło. Spróbuj tego: w pliku źródłowym dla formularza głównego dodaj dyrektywę #define NO_WIN32_LEAN_AND_MEAN, np:

KOD cpp:     UKRYJ  
//---------------------------------------------------------------------------
#define NO_WIN32_LEAN_AND_MEAN

#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

#include "Unit1.h"

//---------------------------------------------------------------------------
#pragma package(smart_init)
#pragma link "shdocvw_ocx"
#pragma link "shdocvw"
#pragma resource "*.dfm"


Ten błąd niestety występuje tylko w środowisku C++Builder 6 Personal, do wersji Enteprise i Professional wypuszczono swego czasu łatki, które to naprawiały.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez nvdante » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:52

Niestety nie pomogło.
Jestem bliski pobrania i instalacji tego: http://www.dobreprogramy.pl/Visual-C,Program,Windows,12107.html
Chyba, że macie jeszcze jakiś pomysł :P
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:59

Proponuję nowszą wersję C++Builder np. XE2.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez nvdante » wtorek, 15 stycznia 2013, 21:56

Z tym, że VC jest darmowy - także komercyjnie, a XE2 płatny :(
Ja piszę coś raz na pół roku i są to mega proste programy, więc nie wiem czy warto brać XE2?

Co ciekawe problem, o którym napisałem w tym wątku nie wystąpił, gdy przyniosłem program do domu ( praca XP SP3, dom 7 SP1 ) :roll:
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 15 stycznia 2013, 21:59

Tutaj istotna jest wersja przeglądarki Internet Explorer, gdyż ta kontrolka działa tylko w systemach w których jest IE2. Zainstaluj w XP najnowszą przeglądarkę - maksymalnie wejdzie chyba wersja 8 i sprawdź.

Czy w Visual C++ 2010 Express występuje wogóle taka kontrolka?

Czu zwróciłeś uwagę na to: narzędzie przeznaczone do tworzenia bibliotek, klas, aplikacji konsolowych i okienkowych (Windows Forms) w języku C++ wtrybie zarządzanym przez .NET Framework 4.
Wersje Express to bezpłatne edycje komercyjnego pakietu Visual Studio 2010, skierowane do studentów, hobbystów i wszystkich rozpoczynających swoją przygodę z programowaniem w .NET.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dziwny błąd pamięci przez komponent ActiveX

Nowy postprzez nvdante » wtorek, 15 stycznia 2013, 23:25

Po pierwsze o ile się nie mylę to taki komponent nazywa się WebBrowser, a po drugie to tak, czytałem i wydaje mi się, że ten program spełniałby moje oczekiwania. Póki nie zainstaluję to więcej wiedzieć nie będę, więc ciężko było by mi odpowiedzieć na Twoje pytania. Nad XE2 też myślę, jednak odstrasza mnie trialowa wersja.
Tak czy inaczej problem jest w sporej części rozwiązany, a resztę poprawię jutro. Dziękuję bardzo za pomoc
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości