Debugger - brak hintów

dział ogólny

Debugger - brak hintów

Nowy postprzez Mironas » środa, 12 czerwca 2013, 16:45

Rad Studio XE, Windows XP
Od kilku dni w trakcie debugowania kodu po najechaniu myszką na zmienną nie wyświetlają mi się dymki z wartością zmiennej. Dotyczy to wszystkich projektów. Alt+F5 działa normalnie ale jest mało wygodny. Co może być przyczyną? Przypuszczam że to coś w konfiguracji ale nie mogę tego namierzyć.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 409
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome

Re: Debugger - brak hintów

Nowy postprzez Mironas » piątek, 14 czerwca 2013, 14:26

Naprawdę nikt nie wie jak przywrócić dymki podpowiedzi z wartością zmiennych w debuggerze?
Pomóżcie, bo mnie już szlag jasny trafia bez tej opcji.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 409
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome

Re: Debugger - brak hintów

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 14 czerwca 2013, 23:19

Menu: Project -> Options a dalej jak na obrazku niżej:

debuging.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4710
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 441
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Debugger - brak hintów

Nowy postprzez Mironas » sobota, 15 czerwca 2013, 14:05

U mnie te opcje trochę inaczej wyglądają:
Obrazek
Opcję Debug information mam cały czas włączoną.

Zresztą jak pisałem dymki przestały się wyświetlać we wszystkich projektach (nawet tych starych).
Pamiętam że niedawno coś mi się posypało i w edytorze przestały mi się wyświetlać podpowiedzi po Shift+Ctrl+Spacja (parametry funkcji) oraz Ctrl+Space (podpowiedzi kodu). Ale po przeładowaniu programu (albo całego systemu - nie pamiętam dokładnie) wróciło do normy. Jest bardzo prawdopodobne, że właśnie od tego momentu przestały wyświetlać się dymki podpowiedzi.

Jakieś pomysły?
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 409
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome

Re: Debugger - brak hintów

Nowy postprzez Mironas » sobota, 15 czerwca 2013, 14:44

MAM, ZNALAZŁEM !!!

Tools >> Options...
Editor Options >> Code Insight
Włączyć opcję: Tooltip expression evaluation

Czasem aby pomyśleć trzeba głośno zadać pytanie (np na forum). W tym przypadku pomogło mi to co sam napisałem powyżej, przypomniałem sobie, że zanim przeładowałem system to najpierw szukałem po opcjach. Wtedy pewnie wyłączyłem tą opcję.

Szkoda że w oknach Tools >> Options... oraz Project >> Options... nie ma przycisków do zapisywania/wczytywania konfiguracji do/z pliku. Przydało by się w takich przypadkach, łatwo można by było powrócić do ostatnich poprawnych ustawień. A jaka to by była pomoc po przeinstalowaniu programu!

A może ktoś wie gdzie te ustawienia są zapisywane (w jakim pliku albo gdzie w rejestrze)?
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 409
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron