Brak połaczenia z MSSQL - kontrola połączenia

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Brak połaczenia z MSSQL - kontrola połączenia

Nowy postprzez sebaskow » sobota, 4 stycznia 2014, 11:00

Potrzebuję uzystkać jak najszybciej informację o braku połączenia z bazą MSSQL dla komponentów ADO ?

Czy TADOConnection posiada jakąś metodę którą mogę sprawdzić status połączenia ? Nazwijmy to "TestConnection" ?

np:
Kod: Zaznacz cały
if(ADOCennect1->TestConnection == true)
{
// --- jest połączenie
}
else
{
// --- nie ma połączenia
}



Z góry dziękuję.
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows7
Kompilator: C++ Builder XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8

Re: Brak połaczenia z MSSQL - kontrola połączenia

Nowy postprzez rafalskraba » środa, 8 stycznia 2014, 09:26

Witaj

niestety komponent ten nie posiada metody pozwalającej na sprawdzenie statusu połączenia.
Możesz natomiast użyć podobnego schematu jak pisałeś

Kod: Zaznacz cały
if(ADOConnection1->Connected==true)
   {

   }else
   {
        ShowMessage("Brak połaczenia");
    }


Rafał

P.S. po co chcesz sprawdzać status połączenia. Jak raz się połączysz z bazą danych połaczenie nie powinno zostać przerwane. Chyba ze masz niestabilne połączenie z siecią (np. połączenie radiowe) w tedy możesz okresowo sprawdzać status takiego połączenia. wykorzystaj w tym celu funkcję try; catch.
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Brak połaczenia z MSSQL - kontrola połączenia

Nowy postprzez sebaskow » czwartek, 9 stycznia 2014, 22:32

Nie zawsze ADOConnection1->Connected będzie wskazywało na false gdy użytkownik zostanie rozłączony z bazą danych.

try...catch(...) owszem daje efekty - i tak też to zrobiłem.

Ja jednak chciałbym sprawdzać wcześniej czy wciąż jest połączenie.
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows7
Kompilator: C++ Builder XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron