Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

dział ogólny

Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez aniol » poniedziałek, 30 marca 2015, 11:03

Tak jak w temacie. Wiele opisów opartych jest na PrintDialog. Nie ma go w nowy C++ Builder. Proszę o pomoc jak drukować np. z RichEdit z możliwością wyboru drukarki.
Avatar użytkownika
aniol
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 13:34
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Rad Studio XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 30 marca 2015, 12:38

Nie mam tego środowiska, ale znalazłem informacje na stronie embarcadero, że jest tam taka biblioteka, jednak nie w postaci kontrolki (tak sądzę). By z tej funkcji skorzystać musisz włączyć do jednostki bibliotekę Printers.hpp

http://docwiki.embarcadero.com/CodeExam ... C%2B%2B%29
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 30 marca 2015, 14:31

Swoją drogą brak takiego komponentu to żenujące niedopatrzenie firmy.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 412
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez aniol » poniedziałek, 30 marca 2015, 15:36

Dzięki za informacje.
Avatar użytkownika
aniol
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 13:34
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Rad Studio XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez aniol » poniedziałek, 30 marca 2015, 17:41

Jak ustawić marginesy wydruku RichEdit?

Tu przykład Delphi
http://delphi.about.com/od/delphitips2008/qt/re_print_margin.htm
Avatar użytkownika
aniol
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 13:34
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Rad Studio XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 30 marca 2015, 18:02

Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 412
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    Windows XPChrome

Re: Rad Studio XE7 brak PrintDialog? Jak drukować?

Nowy postprzez aniol » poniedziałek, 30 marca 2015, 20:26

Podanie tego linka nie jest mi pomocne. Znam i czytałem. Jednak jeśli chcę użyć:
Kod: Zaznacz cały
RichEdit1->Print("");

Mam teoretycznie to czego oczekuje. Brak marginesów. Natomiast zabawa z:
Kod: Zaznacz cały
Printer()->Canvas->TextOut(100, 200, "tekst")

Tyczy się poszczególnych linni, brak przenoszenia przy dłuższym tekście itd.
Avatar użytkownika
aniol
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 13:34
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Rad Studio XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron