Jak utrzymać pozycję obiektu przy zmianie wielkości okna

dział ogólny

Jak utrzymać pozycję obiektu przy zmianie wielkości okna

Nowy postprzez duf » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 17:35

Witam,
Na Formie wyświetla mi się komunikat Hint w określonym miejscu ale po zmianie rozmiaru okna wyświetla się w innym miejscu. Jak zrobić żeby zawsze był w tej samej pozycji? Do ustalenia pozycji stosuję takie parametry:
Kod: Zaznacz cały
TPoint R;
R.X = 390;
R.Y = 250;
BalloonHint1->Title = " Informacja";
BalloonHint1->Description = "   Plik zapisano poprawnie   ";
BalloonHint1->ShowHint(ClientToScreen(R));

Dziękuję
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    WindowsFirefox

Re: Jak utrzymać pozycję obiektu przy zmianie wielkości okna

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 19:41

Sprawdziłem i u mnie zawsze wyświetla się w tej samej pozycji. Podaj cały kod związany z tym balonikiem.

A może to wina Windows'a 8. Napisz prosty program z takim balonikiem i wrzuć na forum. Sprawdzę go w Win7.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak utrzymać pozycję obiektu przy zmianie wielkości okna

Nowy postprzez duf » wtorek, 25 sierpnia 2015, 09:57

To jest cały kod z balonikiem :) . Myślałem, że wymaga on innych instrukcji w celu ustalenia stałej pozycji. W win7 i win10 nie jest w tym samym miejscu, sprawdzałem na dwóch komputerach.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    WindowsFirefox

Re: Jak utrzymać pozycję obiektu przy zmianie wielkości okna

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 25 sierpnia 2015, 15:49

To wprost niemożliwe. Dlaczego więc u mnie działa poprawnie?

A może tobie chodzi o to żeby był w tym samym miejscu względem pulpitu a nie względem okna programu?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 22 gości

cron