Czcionki i kompilowanie

dział ogólny

Czcionki i kompilowanie

Nowy postprzez Michal-S2 » środa, 17 grudnia 2008, 21:14

Czy program jest kompilowany wraz z użytymi w programie czcionkami? Jeśli nie, to co by się stało gdybym ustawił inną czcionkę, a potem uruchomiłbym na komputerze na, którym ta czcionka nie jest zainstalowana?
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Czcionki i kompilowanie

Nowy postprzez Ho88it » środa, 17 grudnia 2008, 21:41

Najprawdopodobniej użyta by została czcionka standardowa jakiej używa system operacyjny (mi tak się stało ze zwykłym dokumentem).
Jak chcesz sprawdzić to po prostu wytnij czcionkę z katalogu FONTS systemu i wklej gdzieś indziej. Potem uruchom program...
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Avatar użytkownika
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:53
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czcionki i kompilowanie

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 18 grudnia 2008, 12:27

Program nigdy nie jest kompilowany z użytymi czcionkami, ładuje je po prostu jeżeli są zainstalowane w systemie.
Możesz dołączać czcionkę do programu, tzn. rozprowadzać ją razem z programem.
► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: porady -> API -> Ładowanie czcionki z pliku.

co by się stało gdybym ustawił inną czcionkę, a potem uruchomiłbym na komputerze na, którym ta czcionka nie jest zainstalowana?


Zostanie użyta domyślna czcionka systemowa, prawdopodobnie ARIAL.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości