Jeżeli zostanie otworzone okno wyboru plików, przykładowo, OpenPictureDialog lub Open Dialog, to po wybraniu filtru powiedzmy formatu PNG, ma się wykonać kod odpowiedzialny za konwersję formatu PNG do BMP, analogicznie gdy wybiorę format gif, ma się wykonać kod odpowiedzialny za konwersję formatu GIF do BMP, itd. Pojedynczo kiedy zamienię kod odpowiedzialny za konwersję do formatu JPG, to wszystko działa tak jak chcę.
Swój zamysł próbowałem zrobić wywołując metodę switch and case i przypisując do filterindexów poszczególne casy, ale bez skutku.
Co więcej, najlepszy efekt udało mi się uzyskać wywołując zdarzenie onChangeType komponentu Open Picture Dialog oraz sprawdzając ifem FileExists, ale to działa dopiero za drugim razem, kiedy przeładuję obrazek, nie mam pojęcia jak to uczynić aby zadziałało za pierwszym razem.
Bo równie dobrze mógłbym na formę dodać kilka Radiobuttonów, albo checkboxów i w poszczególne metody wpisać kody odpowiedzialne za konwersję innych formatów, ale jeśli możliwe jest w komponencie OpenPictureDialog to bardzo poprosił bym o poradę, w jaki sposób mogę to zrobić?
Swoją drogą, mam nadzieję że tym razem nie jest chaotycznie i w miarę jasno piszę o co mi chodzi