sterowniki dbExpress i dwa pytania

dział ogólny

sterowniki dbExpress i dwa pytania

Nowy postprzez banita » środa, 4 lutego 2009, 16:51

sprawa dotyczy polaczenia z baza za pomoca sterownikow dbExpress. bcb 2006.

pytanie pierwsze:
chce polaczyc sie z jakas baza na necie(testowa baza dla porduktow firmy navicat) tyle ze polaczenie musi byc na innym porcie niz standardowy (standard to 3306). jak moge ustawic port dla polaczenia prze sterowniki dbExpress?

pytanie drugie:
gdy laczymy sie z serwerem mysql za pomoca jakiejs aplikacji do administracji np heidisql, navicat itp to podajemy login, haslo, serwer, i port.
po polaczeniu dostajemy wszystkie dostepne bazy na serwie i wybieramy z jaka chcemy pracowac.
ja aby sie polaczyc musze podac nazwe bazy z ktora sie lacze (pomijajac fakt ze nei wiem gdzie zmienic port;)). jak moge sie polaczyc z samym serwerem i wyciagnac dane o bazach a nie z juz konkretna baza.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości

cron