Zapis danych do pliku za pomocą TFileStream

dział ogólny

Zapis danych do pliku za pomocą TFileStream

Nowy postprzez Miroo_007 » wtorek, 26 maja 2009, 23:21

Mam coś takiego;
Kod: Zaznacz cały
//-------------Unit1.h----------------
struct TSzablon_zapis {
      char      tytul_szablonu[100],
            tytul_wiadomosci[300],
            sciezka_szablonu[300];
      bool      szablon_listy,
            szablon_email,
            szablon_SMS;
      char      Tresc_wiadomosci[2000];
};
//--------------Unit1.cpp------------------------------
TSzablon_zapis zapis;
if(FileExists(lokalny.sciezka_szablonu)) {...}
else {
      TFileStream *Streamer;
      try {
         Streamer = new TFileStream(lokalny.sciezka_szablonu, 0xffff);
         Streamer->WriteBuffer(&zapis,sizeof(zapis));
      } __finally {
         delete Streamer;
      }
    }

Funkcja WriteBuffer wyświetla taki komunikat: E2027 Must take address of a memory location i wywala mi taki błąd:
bez tytułu.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Miroo_007
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): sobota, 18 października 2008, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zapis danych do pliku za pomocą TFileStream

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 28 maja 2009, 12:11

Ten komunikat oznacza, że źle używasz funkcji WriteBuffer, prawdopodobnie używasz środowiska C++ Builder 2009 i tej funkcji należy używać inaczej niż we wcześniejszych wersjach.
U mnie w środowisku C++ Builder 2007 Twój kod działa bez zarzutu.

Sprawdź w pomocy jak należy używać tej funkcji.
Możesz wywołać pomoc do funkcji poprzez zaznaczenie w edytorze funkcji WriteBuffer i naciśnięcie klawisza F1.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zapis danych do pliku za pomocą TFileStream

Nowy postprzez Miroo_007 » czwartek, 28 maja 2009, 16:51

Nie poradziłem sobie z tym problemem. Nie jestem wstanie kontrolować zapisu pliku jeżeli TFileStream ma tak mało opcji zapisu. Zapis przerobiłem wykorzystując klase ofstream i ifstream... i działa poprawnie.
Avatar użytkownika
Miroo_007
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): sobota, 18 października 2008, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron