Scintilla, SciLexer-Dołączanie

dział ogólny

Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez wargo » niedziela, 30 sierpnia 2009, 14:39

W jaki sposób w BCB mogę wstawić edytor typu Scintilla? Mam pobrane źródła oraz posiadam plik SciLexer.dll, czy mogę tego użyć?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez banita » niedziela, 30 sierpnia 2009, 14:46

na oficjalnej stronie jest dokumentacja, np "A simple sample using Scintilla from C++ on Windows."
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez wargo » niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:12

Już tego wcześniej próbowałem ale mi nie działa. Pojawia mi się takie okienko jak na obrazku.
scintilla_okno.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez banita » niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:24

na moje oko wyglada bardzo dobrze.
formatka i wstawione komponent w podstawowej formie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez wargo » niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:28

Możesz załączyć projekt jeśli nie skompilowałeś mojego?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez banita » niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:33

projekt ktory ty zalczyles kompiluje mi sie bez problemu. test pod bcb 2007 i 2009. efekt jak na skrinie w poprzednim poscice. po odpaleniu exe ktory zalczyles do projektu rowniez calosc dziala ok.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez wargo » niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:58

Już wiem: Nie miałem pliku scintilla.dll! Pobrałem go z internetu i działa! :)
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla, SciLexer-Dołączanie

Nowy postprzez wargo » wtorek, 1 września 2009, 15:57

Mam problem podczas wstawiania komponentu Scintilla w wersji wizualnej (zainstalowałem komponent do bcb). Pokazuje mi się taki komunikat pomimo że skopiowałem plik scilexer.dll do katalogu system32
scintilla_komponent_error.jpg




NAPRAWIŁEM JUŻ TO
Przyczyną było to że wielkość liter w LoadLibrary (czy jakoś tak) ma znaczenie: zmieniłem coś w pewnym pliku gdzie nazwa tej dll była napisana samymi małymi literami, pewnie gdybym zmienił nazwę pliku na bez dużych liter "s" oraz "l" tez by działało.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron