Proste pytania laika

dział ogólny

Proste pytania laika

Nowy postprzez Laik » środa, 16 lipca 2008, 13:47

Jako że dawno temu programowałem to co nie co zapomniałem :P I teraz mam kilka pytanek:

1. Jak zrobić aby program sam skopiował się do auto startu?
2. Jak sprawdzić czy na liście znajduje się jakaś pozycja? (wiem jak zaznaczyć ale sprawdzić nie umiem)

Na razie tylko tyle pozdrawiam
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 16 lipca 2008, 14:16

W autostarcie nie umieszcza się programów, lecz skróty do tych programów.
Zakładam, że chodzi tobie o uruchomienie programu razem razem z systemem. najlepiej jest dodać wpis do rejestru do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Umieszczasz tam nazwę klucza będącą wartością typu 'wartość ciągu' i podajesz ścieżkę do programu:

► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: teoria | obsługa rejestru.




Drugiego pytania nie zrozumiałem.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Laik » środa, 16 lipca 2008, 14:29

W 2 pytaniu pytałem jak sprawdzić czy dana pozycja znajduje się na liście. Przykład:
Mam listę imion : Barbara, Eugenia, Jacek, Marcin i teraz chcę sprawdzić kodem czy np Barbara znajduje się na liście i wykonać dalej procedurę. Oczywiście za pomocą ListBox
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 16 lipca 2008, 16:15

► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: porady | ListBox | Wyszukiwanie elementu listy poprzez podanie jego nazwy.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Laik » środa, 16 lipca 2008, 21:08

Tak tylko że ten kod jak juz w pierwszym poście pisałem zaznacza mi jeśli coś znajduje się na liście. Chciałbym aby program automatycznie sprawdził czy jest i wykonał funkcję. Poniżej przedstawiam kodzik jak to mniej więcej będzie:
Kod: Zaznacz cały
if(ZnalezionoPozycje) WykonajCzynność();
else NieRóbNic():
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 17 lipca 2008, 10:12

Przecież znajduje się tam gotowe rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
  int index = ListBox1->Perform(LB_FINDSTRING, -1,(LPARAM)Edit1->Text.c_str());

  if(index != -1) ListBox1->ItemIndex = index;
}


Nie bardzo wiem czego w tym nie rozumiesz. Funkcja Perform zwraca zawsze numer linii w której znajduje się poszukiwany tekst, a jeżeli tekstu nie znajdzie to zwraca wartość -1, czyli w Twoim przypadku może to wyglądać tak:
Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Button3Click(TObject *Sender)
{
   int index = ListBox1->Perform(LB_FINDSTRING, -1,(LPARAM)Edit1->Text.c_str());
    //lub: ListBox1->Perform(LB_SELECTSTRING, -1,(LPARAM)"treść poszukiwanego elementu");
   if(index != -1)
   {
     ShowMessage("Pozycja znajduje się na liście");
   }
   else
   {
     ShowMessage("Brak pozycji na liście");
   }
}
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Proste pytania laika

Nowy postprzez Laik » czwartek, 17 lipca 2008, 11:10

Dzięki. O to właśnie mi chodziło - pozdrawiam
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości

cron