Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

dział ogólny

Re: Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

Nowy postprzez kurczez » sobota, 23 stycznia 2010, 11:02

Mam za sobą książki C++ dla każdego i symfonia C++, wprawdzie czytałem je lata temu, ale "coś" tam pamiętam. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to chyba przy charach ustawiało się tablicę o 1 większą i na końcu był znak końca stringu? Jeśli tak to mi się z tym pokićkało ;)
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaFirefox

Re: Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 23 stycznia 2010, 11:26

Nic Ci się nie pokićkało, tylko to odnosi się do c-stringa, a nie tablic w ogóle.

polymorphism: skoro Witoldowi działa to pewnie mi też by działało na "sucho".

Może tak, może nie.

[...] z 21 modułów i około 30.000 linii kodu.

A skąd się wzięło te 30000?! Sądząc po Twoich pytaniach jesteś początkujący, a tu taka liczba. No chyba że mowa o jakichś zewnętrznych bibliotekach lub liniach przeparsowanych przez kompilator podczas kompilacji - z tego co pamiętam BCB potrafił w setki tysięcy iść przy relatywnie małych projektach.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2157
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 23 stycznia 2010, 12:33

Kod: Zaznacz cały
SLH(OpenDialog1->FileName, ExtractFileName(OpenDialog1->FileName));


Pokaż tą funkcję!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

Nowy postprzez kurczez » sobota, 23 stycznia 2010, 21:42

polymorphism napisał(a):A skąd się wzięło te 30000?! Sądząc po Twoich pytaniach jesteś początkujący, a tu taka liczba.


Bardzo zainteresowałem się programowaniem w wieku 11 lat i przez 2-3 lata po 10 godzin dziennie stukałem jakieś programy. Potem w moim życiu pojawiły się dziewczyny, koledzy, imprezy.... :) i po 10 latach przerwy "coś" tam znowu powoli sobie przypominam i próbuje. Wykorzystuje swój stary kod sprzed lat i dużo mi to pomaga. Te 30k linii jest mojego autorstwa :)

Cyfrowy Baron napisał(a):Pokaż tą funkcję!


Kod: Zaznacz cały
void SLH(AnsiString url, AnsiString name)
{
   TIniFile *ini = new TIniFile(geteGDir() + "op.ini");

   int index = ini->ReadInteger("H", "0", 0);

   index++;

   ini->WriteString("H", IntToStr(index), name+"::"+url);
   ini->WriteInteger("H", "0", index);
}
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaFirefox

Re: Jak usuwać dynamiczne obiekty z pamięci?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 24 stycznia 2010, 08:57

Dbasz o usuwanie obiektów Scintilla, ale o innych już zapominasz:

► 


To raczej nie jest przyczyną błędu, który podałeś. Podobnie zresztą jak kod, który dotychczas przedstawiłeś. Nie podałeś jeszcze tutaj kodu, który mógłby powodować wspomniany błąd. Treść błędu też nic nie mówi o jego lokalizacji, więc odpowiedzi póki co się nie doczekasz.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości

cron