Paradox7 i obrazek do wpisow w bazie

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Paradox7 i obrazek do wpisow w bazie

Nowy postprzez Mlody_XX0 » sobota, 5 grudnia 2009, 00:50

Witam serdecznie :) Mam problem z przypięciem do bazy danych z tego kursu: http://cyfbar.republika.pl/bde/tutorial.htm . do każdego wpisu który wykonam aby przyporzadkowywało mu obrazek BMP i wyświetlało go w TDBImage. Oraz aby po wpisanie wartości w DBEditach , Buttonem przechodzić do następnej linii w DBGridzie , a nie strzałką w dół . Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Avatar użytkownika
Mlody_XX0
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 7
Dołączył(a): piątek, 27 listopada 2009, 14:04
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 2007
    NieznanyNieznana

Re: Paradox7 i obrazek do wpisow w bazie

Nowy postprzez Mlody_XX0 » piątek, 11 grudnia 2009, 23:28

Zauwazyłem iż nie pojawiła się żadna odpowiedz nt. temat :) . Może ktoryś z panów podzieli się kiedys :) . Pozdrawiam serdecznie wszystkich :) ps. żywot studenta to wieczne schody :P
Avatar użytkownika
Mlody_XX0
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 7
Dołączył(a): piątek, 27 listopada 2009, 14:04
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 2007
    NieznanyNieznana

Re: Paradox7 i obrazek do wpisow w bazie

Nowy postprzez ziober11 » wtorek, 5 października 2010, 07:40

Huh.. odświeżanie starego kotleta. Co do obrazka bmp to ci nie pomogę, ale jeśli chodzi o przechodzenie między wierszami w DBGrid klikając na Button to ja robie to tak:
W zdarzeniu OnClick dla Button:
Kod: Zaznacz cały
Form1->Table1->Next();//przechodzenie w dół

lub
Kod: Zaznacz cały
Form1->Table1->Prior();//przechodzenie w górę
Avatar użytkownika
ziober11
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 4
Dołączył(a): czwartek, 30 września 2010, 07:08
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP Pro SP3
Kompilator: C++Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron