CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Jedna funkcja dwie tabele

Jedna funkcja dwie tabele

dział ogólny

Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Pitek » czwartek, 9 września 2010, 21:51

Witam!
Mam pytanie czy korzystając z jednej funkcji zapisu danych z tabeli TStringGrid Cyfrowego Barona dało by się obsłużyć dwie osobne tabele czyli dwa osobne komponenty ale tak żeby zawsze wczytywane pliki były razem np. tabela1a i tabela1b żeby się wczytały razem do dwóch osobnych tabel przy pomocy tej jednej funkcji ? Oraz obsłużyć że jakby jednego z nich nie było to żeby funkcja się nie rzucała.
Jeżeli to jest w ogóle wykonalne to bardzo proszę o jakieś propozycję bo ja się gubię.
Z góry dziękuję!


Pozdrawiam pitek3010
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 9 września 2010, 22:28

Pewnie, że się da. Deklarujesz funkcję (lista parametrów może być dowolna, ale wskaźnik na TStringGrida musi być):

KOD cpp:     UKRYJ  
void Funkcja(TStringGrid *grid);  


Gdzie grid to wskaźnik na obiekt TStringGrid.

Wywołanie

KOD cpp:     UKRYJ  
Funkcja(StringGrid1);
Funkcja(StringGrid2);
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 10 września 2010, 09:38

Jeżeli chodzi Tobie (pitek3010) o poradę Zapisywanie i odczytywanie zawartości obiektu StringGrid. z serwisu Cyfrowy Baron, to tak jak napisał Corvis, musisz wywołać tą funkcję dwukrotnie, najpierw wczytując zawartość do pierwszego StringGrid, a potem do drugiego. W znanym wszechświecie żadne zjawisko nie zachodzi natychmiast, więc nie możesz wczytać zawartości pliku do dwóch tabel jednocześnie, zawsze, któraś będzie pierwsza. Można by oczywiście przerobić funkcję tak by wczytywała dane naprzemiennie do komórek raz jednej tabeli i drugiej, tylko po co? Niczego to nie przyspieszy, niczego nie zmieni, wynik wczytania i tak zostanie wyświetlony niemalże jednocześnie dla obydwu tabel.



Oraz obsłużyć że jakby jednego z nich nie było to żeby funkcja się nie rzucała.


A co, u Ciebie funkcja nie działa?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Pitek » piątek, 10 września 2010, 13:48

Nie chodzi o to że funkcja nie działa tylko miałem inny pogląd na jej działanie z dwiema tabelami ale w takim wypadku to żeby nie miała "wątpliwości" z tym sobie poradzę :)
Bardzo dziękuję za pomoc!
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Pitek » sobota, 9 października 2010, 14:14

A dałoby rade tak żeby jedna funkcja obsługiwała wiele tabel w takim sensie że kilka tabel byłoby w jednym pliku ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 9 października 2010, 14:20

Potrzebna jest nowa funkcja, wzorowana na starej, ale konstrukcja takiej funkcji zależy od konstrukcji pliku, czyli od tego jak dane są pogrupowane w tymże pliku.
Tutaj należy wyjaśnić jedną kwestie. Plik nie przechowuje żadnych tabel lecz dane wprowadzane do pliku w oparciu o tabelę, ale te dane nie maja nic wspólnego z tabelą. To dopiero funkcja odczytująca zawartość pliku pobiera te dane i odpowiednio przetwarza, a następnie umieszcza w tabeli. Tak samo jest z funkcją zapisującą.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Pitek » sobota, 9 października 2010, 14:39

Czy mógłbym prosić o jakiś zarys w postaci kodu ?
Wczytywanie danych do tabeli byłoby rozróżniane np. po nazwie tej tabeli np. StringGrid1, StringGrid2...itd.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: Jedna funkcja dwie tabele

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 9 października 2010, 16:59

Zarys kodu to już masz w postaci kodu, którego używałeś wcześniej. Poza tym, żeby zacząć pracę nad tym kodem trzeba najpierw opracować funkcję zapisującą te tabele do jednego pliku, by mając plik do testów pracować na funkcja odczytującą.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości

cron