Tworzenie płyt DVD

problemy zwiÄ…zane z oprogramowaniem wszelkiego rodzaju.

Tworzenie płyt DVD

Nowy postprzez Koziol » piÄ…tek, 18 grudnia 2009, 00:53

Poszukuje programu do tworzenia płyt DVD z filmami podobnymi do oryginalnych.
Tak aby przerabiał odpowiednio pliki avi (divix, xvid) oraz napisy w formie tekstowej (klatkowe/czasowe itd.).

Nigdzie nie udało mi się czegoś takiego znaleźć.

Z góry dzięki za pomoc :)
Koziol
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 8
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Tworzenie płyt DVD

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piÄ…tek, 18 grudnia 2009, 10:28

Utworzyłem dużo płyt DVD Video, więc z własnego doświadczenia mogę polecić taką kombinację:

Do kompilowania filmu DVD Video niezbędny jest oczywiście plik w formacie MPEG-2 zgodny z DVD Video. Kompilację łatwo i szybko z takiego pliku wykonasz w programie Ulead DVD Workshop 2.0. Większe możliwości daje jednak program DVD Architect Pro 5.0, ale zawiera kilka błędów i czasami się "wywala", w kolejnych wersjach być może błędy zostaną naprawione. Ogólnie jednak DVD Architect Pro 5.0 daje większe możliwości w tworzeniu profesjonalnych płyt DVD Video. Obydwa programy potrafią konwertować automatycznie dodane pliki avi i podobne, jednak są mało wydajne.

Do konwersji plików AVI i podobnych polecam program Nero Vision 5 z pakietu Nero 8, koniecznie pełna wersja z wszystkimi licencjami. Ten program szybko konwertuje pliki AVI do formatu MPEG-2 w pełni zgodnego ze standardem DVD Video. Przekonwertowany plik jest w pełni zgodny również z programem Ulead Media Studio Pro 7, który pozwala edytować pliki wideo.

Płyty DVD Video można od razu nagrywać w programach Ulead DVD Workshop 2.0, DVD Architect Pro 5.0 i Nero Vision 5, ale znacznie lepszym rozwiązaniem jest nagrywanie płyty DVD Video w programie Nero Burning ROM 8.

Do przerabiania napisów zgodnych z Ulead DVD Workshop 2.0 posługuje się programem Subtitle Workshop.

Film DVD Video w systemie PAL musi być odtwarzany z prędkością 25 klatek na sekundę. Większość tzw. DivX-ów jest odtwarzana z prędkością 23 klatek/s. Podczas konwersji takiego filmu do formatu MPEG-2 zgodnego z DVD-Video liczba klatek jest zwiększana do 25, co sprawia, że napisy stworzone dla filmu z liczba klatek 23 na sek. nie będą pokrywały się z filmem, dlatego w programie Subtitle Workshop należy odpowiednio zmodyfikować ustawienia.

Nie można stworzyć filmu DVD-Video PAL z liczbą klatek inną niż 25 k/s.

Jak ja to robiÄ™?

Przechwytywanie filmu z telewizji.

Przechwytuję film np. z dekodera Cyfry+ za pomocą karty telewizyjnej od razu do formatu MPEG-2 zgodnego z DVD Video za pomocą programu Ulead DVD Workshop 2.0, gdyż jest bardzo wydajny. Rozmiar klatki należy ustawić na 720 x 576 lub 704 x 576, a format audio na MPEG Audio. Bit rate value ustawiam na nie mniej niż 6000, a metodę na Variable Bit rate. Podczas przechwytywania, jeżeli film jest przerywany reklamami, w chwili pojawienia się reklamy przerywam przechwytywanie i zaraz potem znów włączam przechwytywanie. W ten sposób przechwytuję film w kawałkach pocięty na reklamach.
Następnie w programie Ulead Media Studio Pro 7 łącze fragmenty filmu w jeden cały wycinając resztki reklam i zapisuje o dokładnie w tym samym formacie w jakim go przechwytywałem z taka samą wartością bitrate i audio, W ten sposób program łącząc film w jeden plik stosuje metodę SMART i zapis pliku zajmuje kilka minut. Zmiana jakichkolwiek wartości w zapisywanym filmie w stosunku do filmu przechwyconego spowoduje, że program Ulead Media Studio Pro 7 będzie musiał przetworzyć cały film, więc zapisanie pliku może trwać ponad godzinę w zależności od długości filmu.
Gdy mam już utworzony pojedynczy plik z filmem w formacie MPEG-2, znów uruchamiam program Ulead DVD Workshop 2.0 i tam dodaję wymuszony filmik z własnym logo na początku, dzielę film na rozdziały, zwiększam głośność filmu do 140%, określam język ścieżki dźwiękowej, dodaję napisy jeżeli mam i są konieczne, tworzę menu główne, menu drugie zawierające opis filmu (nie jest konieczne, tak sobie wymyśliłem), jeżeli film zawiera więcej niż jedna ścieżkę dźwiękową można utworzyć menu wyboru ścieżki, itp. Gdy wszystko jest gotowe, wybieram testowanie w programie, jeżeli wszystko działa wybieram kompilację. Nie zapisuję jednak filmu na płytę tylko wybieram utworzenie na HDD katalogu VIDEO_TS z filmem. Potem uruchamiam Nero Burning ROM, wybieram opcję DVD Video, wrzucam katalog VIDEO_TS z filmem i nagrywam. To wszystko.

Do tworzenia kompilacji można użyć programu DVD Architect Pro 5.0, ale w przypadku filmów łączonych w Ulead Media Studio Pro 7, program przy tworzeniu kompilacji zwróci błędy i nie utworzy DVD. Program DVD Architect Pro 5.0 dobrze się sprawdza gdy mamy pojedynczy plik w całości przechwycony i nie poddawany edycji.

Konwertowanie filmu AVI.

Uruchamiam program Nero Vision 5, wybieram opcję Utwórz DVD -> DVD Video. Wrzucam do okna plik AVI z filmem, zaznaczam go, klikam przycisk Eksportuj. W polu Format wybieram MPEG-2, w polu Profil wybieram Zgodne z DVD-Video, Klikam przycisk Konfiguruj, w sekcji Częstość bitów określam wartość bitrate im wyższa tym lepsza jakość filmu, ale i rozmiar pliku większy. Nie należy ustawiać wartości bitrate na mniej niż 6000 gdyż spadek jakości będzie bardzo widoczny, szczególnie w filmach akcji, gdzie klatki filmu szybko się zmieniają. Zaznaczam pole Jakość wideo. W sekcji Ustawienia jakości wybieram własne. W sekcji Rozmiar wybieram 720 x 576, lub 704 x 576. Nero SmartEncoding ustawiam na Włączone, co przyspieszy konwersję. Potem klikam przycisk Eksportuj. Z gotowym plikiem postępuje dokładnie tak samo jak opisałem to wyżej.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Powrót do Software

Kto przeglÄ…da forum