przez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 1 wrzeÅ›nia 2008, 17:54
Znalazłem częściowe rozwiązanie, jest ono tak osobliwe iż zdecydowałem się je opisać.
Jak pisałem wcześniej próba uruchomienia Twain w Photoshop CS3 kończy się zamknięciem Photoshopa i skanowanie nie działa, lub też Photoshop zgłasza błąd, że skaner nie jest podłączony mimo iż jest i w innych programach skanowanie działa.
Rozwiązanie problemu polega na uruchomieniu dowolnego pliku bitmapy, ale nie po uruchomieniu Photoshopa, lecz w trakcie, czyli klikam na takiej bitmapie i z menu kontekstowego wybieram polecenie 'Edytuj w Photoshop', lub polecenie 'Otwórz za pomocą Adobe Photoshop', ale co bardzo ważne i niezwykle dziwne, nazwa pliku musi zaczynać się koniecznie na Be np. Be.bmp i co jeszcze bardziej dziwne, dalsze litery w nazwie nie grają już żadnej roli. Po uruchomieniu w ten sposób dowolnego pliku którego nazwa zaczyna się na Be mogę uruchomić skanowanie za pomocą Twain. Lecz to nie wszystko, mogę przed uruchomieniem Twain zamknąć tak uruchomiony plik i Twain też zadziała.
Jeżeli jednak najpierw uruchomię Photoshop'a a potem otworzę taki plik to skanowanie nie zadziała.
Co do tego Be to może to mieć związek z faktem, że Photoshop nadaje domyślnie plikom nazwy 'Bez nazwy-1.bmp', lub też ma to związek z faktem, że skaner nosi nazwę 'Beer Paw' w obydwu przypadkach na początku mamy litery Be. Innego związku z tym niezwykłym zjawiskiem nie widzę.
Jak na razie problem ze skanowaniem w Photoshop rozwiązałem w ten sposób, że nadałem jednemu z plików nazwę Be.bmp, skopiowałem go do katalogu Photoshop'a, a następnie utworzyłem skrót do Photoshopa:
Element docelowy: "C:\Program Files\Adobe\Photoshop CS3\Photoshop.exe" "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Be.bmp"
Uruchamiając tym skrótem Photoshop'a mogę również uruchamiać skaner.