Problem z interfejsem TWAIN

problemy zwiÄ…zane z oprogramowaniem wszelkiego rodzaju.

Problem z interfejsem TWAIN

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:42

Mam problem z interfejsem TWAIN - nie działa mi w Adobe Photoshop CS3 Extended. Był taki moment, że wszystko działało, ale potem Photoshop pobrał sobie aktualizacje z sieci i przestało działać. Reinstalacja nie pomogła.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z interfejsem TWAIN

Nowy postprzez wargo » czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:11

A co dokładnie nie działa? Obsługa?
wargo
Mądrosław
Mądrosław

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 21 sierpnia 2008, 22:35

Po wybraniu w Photoshop skanowania z wykorzystaniem interfejsu TWAIN, program siÄ™ zamyka.

Potrzebowałbym pliku Twain_32.8BA znajduje się w katalogu Photoshopa Plug-Ins\Import-Export z wcześniejszych wersji Photoshopa, np. z CS2 (wersja 9), lub nawet wcześniejszych, jeżeli masz wrzuć jako załącznik do postu.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez wargo » poniedziaÅ‚ek, 25 sierpnia 2008, 09:48

wargo
Mądrosław
Mądrosław

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3
System operacyjny: Windows 7
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 25 sierpnia 2008, 14:18

Niestety to nie rozwiązuje problemu. We wskazanej prze Ciebie lokalizacji jest sugestia, żeby zaktualizować sterowniki - co zrobiłem jak pierwsze. Poza tym jest tam wyjaśnione, że jeżeli któryś z produktów Adobe nie chce się uruchomić, to może to być spowodowane właśnie przez plug-in odpowiedzialny za Twain, i należy go wyłączyć, ale to nie naprawia problemu z Twain.
U mnie Photoshop uruchamia się bez problemu, ale nie może załadować sterownika Twain.dll, przez co skanowanie w Photoshop nie działa, ale tylko w Photoshop CS3 bo z wcześniejszymi wersjami Photoshop'a nie ma tego problemu jak i z innymi programami obsługującymi skaner.
Problem jest nierozwiązywalny chyba, że kupię nowszy skaner, chociaż z tego co dopatrzyłem się w sieci na różnych formach, to nie jest takie pewne, że będzie to prawidłowo działać.
Nietypowe jest dla mnie to, że Photoshop CS3 obsługiwał już ten skaner, do momentu gdy pobrał sobie i zainstalował aktualizacje, wtedy przestał. Przeinstalowanie Photoshopa, skanera, sterowników nie rozwiązuje problemu.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Michal-S2 » poniedziaÅ‚ek, 25 sierpnia 2008, 16:07

Miałem kiedyś podobny problem ze skanerem, ale z programem FotoSuite. Zawsze poprawnie otwierał okno skanowania, a nagle przestał i za każdym razem kiedy chciałem skanować wyłączał się. Ciekawe jest to że jak skanowałem Paint'em nie było problemów.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 1
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 25 sierpnia 2008, 16:54

U mnie nie wywołuje wogóle okna skanowania Twain, co ciekawe przez WIA mogę skanować.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 1 wrzeÅ›nia 2008, 17:54

Znalazłem częściowe rozwiązanie, jest ono tak osobliwe iż zdecydowałem się je opisać.

Jak pisałem wcześniej próba uruchomienia Twain w Photoshop CS3 kończy się zamknięciem Photoshopa i skanowanie nie działa, lub też Photoshop zgłasza błąd, że skaner nie jest podłączony mimo iż jest i w innych programach skanowanie działa.

Rozwiązanie problemu polega na uruchomieniu dowolnego pliku bitmapy, ale nie po uruchomieniu Photoshopa, lecz w trakcie, czyli klikam na takiej bitmapie i z menu kontekstowego wybieram polecenie 'Edytuj w Photoshop', lub polecenie 'Otwórz za pomocą Adobe Photoshop', ale co bardzo ważne i niezwykle dziwne, nazwa pliku musi zaczynać się koniecznie na Be np. Be.bmp i co jeszcze bardziej dziwne, dalsze litery w nazwie nie grają już żadnej roli. Po uruchomieniu w ten sposób dowolnego pliku którego nazwa zaczyna się na Be mogę uruchomić skanowanie za pomocą Twain. Lecz to nie wszystko, mogę przed uruchomieniem Twain zamknąć tak uruchomiony plik i Twain też zadziała.

Jeżeli jednak najpierw uruchomię Photoshop'a a potem otworzę taki plik to skanowanie nie zadziała.

Co do tego Be to może to mieć związek z faktem, że Photoshop nadaje domyślnie plikom nazwy 'Bez nazwy-1.bmp', lub też ma to związek z faktem, że skaner nosi nazwę 'Beer Paw' w obydwu przypadkach na początku mamy litery Be. Innego związku z tym niezwykłym zjawiskiem nie widzę.

Jak na razie problem ze skanowaniem w Photoshop rozwiązałem w ten sposób, że nadałem jednemu z plików nazwę Be.bmp, skopiowałem go do katalogu Photoshop'a, a następnie utworzyłem skrót do Photoshopa:

Element docelowy: "C:\Program Files\Adobe\Photoshop CS3\Photoshop.exe" "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Be.bmp"

Uruchamiając tym skrótem Photoshop'a mogę również uruchamiać skaner.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Krzysiu555 » poniedziaÅ‚ek, 1 wrzeÅ›nia 2008, 19:56

faktycznie nieźle pokopane :shock:
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 3 wrzeÅ›nia 2009, 22:07

Po wielu próbach z Adobe Photoshop CS3 i po tym jak nie udało mi się zainstalować Photoshop CS4, zupełnie przez przypadek znalazłem rozwiązanie.
W zasadzie działa to taj jak opisałem we wcześniejszym wątku, czyli w skrócie prowadzącym do pliku Photoshop.exe wpisujemy w polu:

Element docelowy: "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Photoshop.exe" "be"

koniecznie w oddzielnych cudzysłowach.
Pole: Rozpocznij w: można pozostawić puste lub wprowadzić ścieżkę dostępu do katalogu Photoshopa: "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\"

Pliku Be.bmp nie trzeba wcale tworzyć, gdyż wystarczy, że Photoshop otrzyma odpowiedni argument z linii komend i z jakiegoś niezrozumiałego powodu u mnie są to dwie pierwsze litery pochodzące od nazwy skanera 'Beer Paw'.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Powrót do Software

Kto przeglÄ…da forum