Problem przy debugu.

dział ogólny

Re: Problem przy debugu.

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:18

po tym błędzie wywala mi:

Debug Output:
HEAP: Free Heap block 17ec18 modified at 17fee8 after it was freed

Heh, pisałem o tym: "(...) a to może powodować błędy, m.in. ze zwalnianiem pamięci". Musisz się pozbyć starszej wersji biblioteki CRT, bo prawdopodobnie to jest powód błędów związanych ze stertą. Jeśli różne moduły wspólnie zarządzają pamięcią, muszą korzystać z tej samej sterty, ergo, w przypadku programów napisanych w C/C++, muszą korzystać z tej samej wersji bibliotek CRT/RTL. Zatem jeśli w Twoim projekcie są moduły skompilowane na starszej wersji kompilatora, powinieneś je przekompilować na aktualnej wersji środowiska, tak żeby wersje CRT/RTL były zgodne.

p.s. generalnie ten błąd sterty mówi, że aplikacja modyfikuje pamięć, która została już zwolniona, ale założyłem, że jeśli wcześniej aplikacja działała bez problemów, więc teraz, po przenosinach na nowszą wersję środowiska, problemem jest niezgodność bibliotek (co oczywiście nie wyklucza wspomnianego błędu ;)).
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
esmet
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 21.1
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez esmet » czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:01

Wszystkie dll były przekompilowane juz kilka razy, a po pozbyciu się starej wersji(czyli cc3260mt.dll) krzyczy mi podczas ładowania modułów, że mu brakuje cc3260mt.dll. :roll:
esmet
Bladawiec
Bladawiec

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows XP Home Edition SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio 2010 Professional.
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:04

(...) a po pozbyciu się starej wersji(czyli cc3260mt.dll)

A jak się pozbyłeś jej?
polymorphism

Windows 10
Linux Mint 21.1
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 11 sierpnia 2011, 23:39

Chyba nie pozostaje Tobie nic innego jak przepiać cały projekt w nowym środowisku.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
esmet
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez esmet » piątek, 12 sierpnia 2011, 14:50

No nie mogę go przepisać w nowym środowisku, bo praktycznie cała firma pracuje w borlandzie, a to ma działać w rad professional 2010. Tworzyłem jeszcze raz nowy projekt, i dołączałem wszystko od początku, ale nic to nie dało. Gdzieś chyba jest w jakiejś paczce podlinkowane cc3260mt.dll, ale nie wiem gdzie i jak to znaleźć. Może ktoś zna jakiś sposób. P.S.Tylko takie moje domysły
esmet
Bladawiec
Bladawiec

Windows XPFirefox

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 12 sierpnia 2011, 23:12

esmet napisał(a):Tworzyłem jeszcze raz nowy projekt, i dołączałem wszystko od początku, ale nic to nie dało.

Skoro tworzyłeś nowy projekt to co podłączałeś, chyba nie pliki ze starego projektu?!
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez esmet » środa, 17 sierpnia 2011, 08:42

Wie ktoś może jak rozwiązać te errory??

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::__node_alloc<1, 0>::_M_deallocate(void *, unsigned int)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspmap

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::__node_alloc<1, 0>::_M_allocate(unsigned int)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspmap

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::~basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::locale::~locale()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::__stl_throw_length_error(const char *)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::sync()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::showmanyc()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::xsgetn(char *, int)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::imbue(_STL::locale&)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::ios_base::~ios_base()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::ios_base::ios_base()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::ios_base::_M_throw_failure()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::locale::locale()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::ios_base::imbue(_STL::locale&)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::pubimbue(_STL::locale&)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::ctype<char>::id' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::numpunct<char>::id' referenced from
C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::locale::_M_get_facet(_STL::locale::id&) const' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::locale::locale(_STL::locale&)' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >::basic_streambuf<char, _STL::char_traits<char> >()' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::num_put<char, _STL::ostreambuf_iterator<char, _STL::char_traits<char> > >::id' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unresolved external '_STL::locale::_M_use_facet(_STL::locale::id&) const' referenced from C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\MICHAL\MOJE DOKUMENTY\RAD STUDIO\PROJECTS\61 xxx\LIBHASP_CPP_WINDOWS_BCC.LIB|haspfeature

C:\Program Files\JomiTech\TwineCompile\TCTargets10.targets : error : Error: Unable to perform link
Ostrzeżenia: 12
Liczba błędów: 23

Czas, który upłynął: 00:00:03.12
Finished Make.

esmet
Bladawiec
Bladawiec

Windows XPOpera

Nowy postprzez polymorphism » środa, 17 sierpnia 2011, 09:57

Błąd unresolved external ... występuje wtedy, gdy linker nie może znaleźć definicji metod lub funkcji. W tym przypadku zapewne jest to pokłosie burdelu związanego z bibliotekami CRT. I w sumie nic więcej nie można powiedzieć...

p.s. co to za firma, w której nikt nie potrafi zrobić porządku w projekcie?
polymorphism

Windows 10
Linux Mint 21.1
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez esmet » czwartek, 18 sierpnia 2011, 11:18

Dzięki wszystkim za pomoc. Ze względu na to, że nie można było dojść co się chrzaniło i jak to naprawić, to wróciłem do wcześniejszej wersji, która działa już w embarcadero 2010 i ją upgrade'owuje do najnowszej wersji(tak będzie najrozsądniej).
esmet
Bladawiec
Bladawiec

Windows XPFirefox

Poprzednia strona