Najpierw to musisz ustalić jakaś powtarzalną regułę, bo puki co to jedyne co jest powtarzalne to ten sam numer faktury:
Wiersz 2 - FV/000249/12 - Kolor 2
Wiersz 3 - FV/000249/12 - Kolor 2
Ale i to nie jest trudno ująć w jakąś regułę, gdyż fakt, że faktura nie ma bliźniaka nie oznacza, że ma być w innym kolorze. Gdyby istniała taka reguła:
koloruj na czerwono tylko te komórki, które zawierają powtarzające się numery faktur, a na zielono tylko te które nie mają swoich odpowiedników w innych komórkach - to dałoby się to oprogramować.
Podaj więc prostą regułę według której komórki mają być kolorowane. Bo z tego co napisałeś ja widzę dwie reguły, jedna to ta którą zaproponował
Mironas, czyli kolorowanie co drugiej komórki, a druga to ta którą ja zaproponowałem. I oprogramowanie tych dwóch reguł też dałoby się zrobić, gdyż w zdarzeniu OnDrawColumnCell wprowadzasz najpierw kod zaproponowany przez
Mironas, a potem tworzysz drugi kod, który sprawdza zawartość komórek po kolei i koloruje dodatkowo te, które się powtarzają. Jednak to nie da dobrego efektu, gdyż kolory mogą się powtórzyć trzy razy z rzędu, dwa raz wynikające z pierwszej reguły i dwa razy z reguły drugiej. Dobrym rozwiązaniem mogłoby być użycie trzech kolorów, czyli dwoma kolorami zaznaczasz co drugą komórkę (pierwsza reguła) a potem przeszukujesz komórki w poszukiwaniu numeru faktur które występują więcej niż raz i kolorujesz je na trzeci kolor.
Stwórz regułę, a z opracowaniem kodu nie będzie problemu.