problem pierwszy: musze odczytac wspolzedne kursorwa wzgledem formatki(GetCursorPos odpada bo chodzi o formatke a nie ekran). problem polega na tym ze ta informacje musze uzyskac w zdarzeniu onmousemove panelu. poruszam kursorem po panelu i chce wiedziec jaka mam wspolzedna wzgledem formatki a nie wzgledem panelu. jak to zrobic?
drugi problem: mam edit i w okreslonych sytuacjach wyswietlam pod nim panel(punziej chowam itd). panel ma sie ukazac zaraz pod editem czyli jego pozycja Top = Edit->Top+Edit->Height. kolejny warunek jest taki ze dla tego panelu wlasciciel i rodzic to zawsze jest formatka i tu jest problem bo jesli edit lezy np w grupie i na panelu w tej grupie to wtedy aby odczytac jego pozycje Top wzgledem formatki musze odczytac pozycje grupy, panelu, edita, zsumowac i mam faktyczna pozycje tak aby moc pod tym editem pokazac panel. problem jest taki ze nie wiem czy edit lezy bezposrednio na formie, czy na jakims innym komponencie do grupowania. w jaki sposob moge zczytac jego pozycje wzgledem formatki?