przez Cyfrowy Baron » piÄ…tek, 16 października 2009, 16:57
Wydaje mi się, że tutaj trzeba nie tylko rozparcelować znaki, ale program musi jeszcze je rozpoznać. Ten problem kojarzy mi się z rozpoznawaniem skanowanego tekstu za pomocą programów OCR. W przypadku takich pokrzywionych znaków, to chyba żaden algorytm sobie z tym nie poradzi, za wyjątkiem takiego, który generuje takie znaki i może je porównywać.
Nie jestem obeznany z tym problemem, ale wydaje mi się, że nie istnieje żadna uniwersalna biblioteka służąca do rozpoznawania takich znaków, poza tym one nie są chyba generowane przez program, lecz są przechowywane i ładowane z zasobów, więc by rozpoznać takie znaki program musi dysponować biblioteką dokładnie takich znaków i porównywać je.
Swego czasu próbowałem stworzyć program do porównywania obrazków, nawet działał, ale tylko w odniesieniu do identycznych obrazków, gdy w jednym z obrazków zaszły zmiany, to porównanie nie wychodziło poza jakimś tak stopniem prawdopodobieństwa, ale to było tylko porównanie. Czym innym jest jednak przełożyć taki kod Captcha na konkretne znaki.