Cześć!
Chciałbym się z wami podzielić tym malutkim komponentem, który właśnie napisałem przy okazji tego tematu. Mam nadzieje że się wam przyda
Jest to udoskonalony komponent TLabel, który może wyświetlać formatowany tekst (nie Unicode). Formatowanie jest możliwe dzięki specjalnemu znacznikowi, który posiada kilka parametrów.
W archiwum przesyłam pliki komponentu. Od razu mówię że nigdy nie wysyłałem tworzonych przeze mnie komponentów i nie wiem jak będzie z instalacją, czy to wystarczy co zamieściłem, w razie braku plików proszę Cię CB byś podał mi dokładnie co mam jeszcze zamieścić. Dodatkowo w archiwum dołączyłem programik przykładowy, pokazujący składnię i możliwości komponentu.
Jeszcze teraz pokrótce omówię podstawowe kwestie:
Jak już pisałem jest to udoskonalony komponent TLabel. Posiada on kilka nowych własności:
-
RTFCaption - (to samo co Caption) jedno i drugie mogą być używane naprzemiennie do przypisania tekstu (wraz ze znacznikami formatowania) który ma zostać wyświetlony na komponencie.
-
DefaultLeftMargin - definiuje odstęp pomiędzy sąsiadującymi formatowaniami z lewej strony.
-
DefaultRightMargin - definiuje odstęp pomiędzy sąsiadującymi formatowaniami z prawej strony.
-
PlainText - właściwość tylko do odczytu zwracająca czysty tekst bez tagów formatujących.
Do formatowania tekstu używamy pary tagów:
<f></f>:
Tag
<f> może przyjąć następujące parametry:
-
n - nazwa czcionki np.
<f n="Arial">-
s - rozmiar czcionki np.
<f s="12">-
c - kolor czcionki podany jako liczba dziesiętna lub szesnastkowa np.
<f c="255">,
<f c="0xFF0000">-
b - włącza (true)/wyłącza (false) czcionkę pogrugioną np.
<f b="true">,
<f b="false">. Inne wartości niż "true" i "false" nie są parsowane, dotyczy to również innych parametrów.
-
i - włącza (true)/wyłącza (false) czcionkę pochyłą np.
<f i="true">,
<f i="false">.
-
u - włącza (true)/wyłącza (false) podkreślenie czcionki np.
<f u="true">,
<f u="false">.
-
o - włącza (true)/wyłącza (false) przekreślenie czcionki np.
<f u="true">,
<f u="false">.
-
lm - definiuje odstęp od formatowania na lewo od bieżącego np.
<f lm="10">.
-
lm - definiuje odstęp od formatowania na prawo od bieżącego np.
<f rm="10">.
- Oczywiście parametry można łączyć ze sobą:
<f n="Arial" c="255" b="true">- Tag zamykajÄ…cy
</f> nie jest obowiązkowy - formatowanie będzie zastosowane do końca tekstu.
- Tag otwierający, oraz zamykający mogą się znajdować tylko na tym samym poziomie zagnieżdżenia (to chyba oczywiste).
- Formatowanie kaskadowe:
- Kod: Zaznacz cały
Zapis: Tekst normalny<f b="true"> i pogrubiony<f b="false"> i znowu normalny </f>i znowu pogrubiony.
będzie przedstawiony jako: Tekst normalny
i pogrubiony i znowu normalny
i znowu pogrubiony.Resztę proponuję protestować. Jestem otwarty na pytania, sugestię no i oczywiście jeżeli zauważycie jakieś niedociągnięcia. W miarę możliwości postaram się odpowiedzieć/poprawić.
Pozdr!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
If a machine is expected to be infallible, it cannot also be intelligent.
-- A.Turing