Napadło mnie ostatnio i postanowiłem napisać bota który by odpowiadał na Gadu. Jako że istnieje w serwisie porada dotycząca sterowania obcym programem poprzez wysyłanie komunikatów stwierdziłem że podłączenie bota do GG będzie proste i skoncentrowałem się na napisaniu silnika mojego bota. Funkcja odpowiadająca na przekazany jej tekst jest już w 100% gotowa więc wziąłem się za zintegrowanie bota z GG i tu właśnie pojawił się mój problem...
Mam WinID 3.1. Potrzebuję odczytać ostatnią odpowiedź od kogoś (to na razie zostawmy) i wpisać odpowiedź od mojego bota do pola wiadomości w GG i wcisnąć przycisk "Wyślij"(to też na razie odpuściłem). W związku z tym że Nowe Gadu-Gadu ma strasznie dziwną budowę i wszystkie okna mają takie same klasy i nie chciało mi się z tym walczyć - spróbowałem z GG w wersji 7.7.
Okno rozmowy z kimÅ› ma klasÄ™: #32770
zatem łatwo pobrać hak do całego okna:
- Kod: Zaznacz cały
HWND hakdookna = FindWindow("#32770", 0);
i teraz pojawiają się schody wszystko co jest w środku tego okna ma klasę: AfxWnd80s
i nie da się odróżnić przycisków, pól itd. bo wszystkie z nich mają puste wartości "Title", jedyne co odróżnia obiekty w tym oknie to numery ID - dla pola gdzie wpisujemy odpowiedź to: 0x3FE
i teraz...
mogę sterować całym oknem (bo mam do niego hak) - mogę je zamykać niszczyć itd.
ale nie mogę wysyłać komunikatów do poszczególnych obiektów (bo nie mogę znaleźć ich haków - bo wszystkie mają identyczne klasy i tytuły)
próbowałem wykorzystać jakoś to:
- Kod: Zaznacz cały
HWND hakdookna = FindWindow("#32770", 0);
HWND hakdopola = GetDlgItem(hakdookna, "0x3FE");
ale zwraca mi błąd bo jako ID oczekuje int a dostaje char
Macie może jakiś pomysł??