Wielkość ikony programu

dział ogólny

Wielkość ikony programu

Nowy postprzez mckri » wtorek, 4 maja 2010, 07:30

Witam.
Problem nie jest powazny, aczkolwiek dla mnie dość intrygujący. Robię sobie program, który ma wyglądać fajnie i profesjonalnie. Nie ważne co robi. Dodałem do niego ładną ikonę (plik typu ico). Na Windows Vista i 7 jest taka pozyteczna możliwość zwiekszania/zmniejszania ikon pulpitu (na XP można zwiekszac wielkość ikon poprzez własciwości ekranu) poprzez rolkę myszki (CTRL+rolka). Gdy skrót do swojego programu umieszczę na tym pulpicie i właśnie zwiekszam wielkość ikon to ikona mojego programu jest po prostu zwykła o wielkości 32x32. Nie powieksza się do takiej wielkości jak np. Mój komputer, Kosz, lub inne programy, np. Opera.
Dodam że ikona dodana do mojego programu jest plikiem typu ico, zawierającą w sobie grafiki różnej wielkości, dla różnej głębi bitowej. Sam plik ikony umieszczony na pulpicie prawidłowo reaguje na zmianę wielkości ikon.
Ikonę do programu mam dodaną przez środowisko Buildera 2009, przez menu: Project >> Option >> Application >> Load icon.
Czy zauważyliście podobny problem? Znacie rozwiązanie problemu?
mckri
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 10
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 2
System operacyjny: Windows Vista SP2
Kompilator: BCB 5/2007/2009
    Windows VistaOpera

Re: Wielkość ikony programu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 4 maja 2010, 11:14

Problem nie leży w środowisku, czy w programie, lecz w ikonie. Zamiast dodawać pojedynczą ikonę musisz dodać do programu grupę ikon. Grupa ikon to pojedynczy plik ikony zawierający tą samą ikonę, ale w różnych rozmiarach. Podczas wyświetlania takiej ikony system wybiera sobie z pliku ikonę o najlepiej pasującym rozmiarze i to ją wyświetla.

Grupa ikon:
group_icon.ico

Ta grupa ikon zawiera 12 ikon w różnych rozmiarach i różnej głębi bitowej kolorów:

group_icon.jpg

Pojedyncza ikona:
icon.ico

To jest pojedyncza ikona o wymiarach 32x32 i głębi bitowej RGB+alpha, czyli przystosowana do wyświetlania w systemie WinXP.

Do tworzenia i edycji ikon polecam program Microangelo Toolset 6.

Piszesz, że tak właśnie masz przygotowany plik, więc powinno być dobrze, ale z tego co się zdążyłem zorientować to grupa ikon do Visty i do Win7 powinna zawierać ikonę o wymiarach 256x256, ale pewien nie jestem, gdyż nie korzystam z tych systemów.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » Å›roda, 5 maja 2010, 08:31

Przyjrzałem się aplikacjom stworzonym między innymi dla środowiska Windows Vista i okazuje się, że oprócz ikon o standardowych wymiarach, czyli 16x16; 24x24; 32x32; 48x48; grupy ikon zawierają ikony o wymiarach 64x64; 128x128; 256x256. Poza tym grupa ikon powinna zawierać ikonę o rozmiarze 256x256 i kompresji PNG.

Przykład ustawień dla takiej ikony w Microangelo Toolset 6:

microangelo.png

Na obrazku jest drobny błąd. Ikony dla Visty należy tworzyć w głębi kolorów XP (RGB + alpha), a nie w True Color. True Color to 24-bitowa głębia kolorów i w zasadzie nie jest już używana, z reguły system wyświetla obraz w głębi 16-bit lub 32-bit. 32-bit to RGB + alpha

Dobrym programem do tworzenia ikon dla systemu Windows Vista jest IconWorkshop.

Grupa ikon przystosowana zarówno dla WinXP jak i Win Vista i Win7.

group_icon2.ico

Stwórz testową aplikację i dodaj do niej tą ikonę. Potem sprawdź czy prawidłowo zmienia rozmiar w systemie Win Vista lub Win7.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez mckri » Å›roda, 5 maja 2010, 19:40

Dzieki za zajęcie się tematem, jednak ja twierdzę, że problem leży w srodowisku. Uważam tak dlatego, że ikony mam przygotowane prawidłowo. Mają grafiki o odpowiedniej wielkości i głebi kolorów, są również kompresowane. Korzystam z programu IconFX.
Skorzystałem równiez z przesłanych przez Ciebie grup ikon - efekt jest taki sam. Ikona nie powieksza do oczekiwanej wielkości wg zawartych grafik. Na oko moge stwierdzić, że powiększa się maksymalnie do rozmiaru 48x48, co i tak jest jakimś progresem.
mckri
Intelektryk
Intelektryk

Windows VistaOpera

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 6 maja 2010, 08:15

Skorzystałem równiez z przesłanych przez Ciebie grup ikon - efekt jest taki sam. Ikona nie powieksza do oczekiwanej wielkości wg zawartych grafik. Na oko moge stwierdzić, że powiększa się maksymalnie do rozmiaru 48x48, co i tak jest jakimś progresem.

I na tej podstawie przypuszczam, że problem leży w grupie ikon. Piszesz, że powiększa się maksymalnie do 48x48, co jest wg. ciebie już postępem. W tej grupie ikon rozmiar 48x48 jest ostatnim małym rozmiarem, potem następuje skok do 256x256.

Przygotowałem jeszcze jedną grupę ikon zawierającą dodatkowo ikony w rozmiarze 64x64, 72x72, 80x80, 96x96, 128x128, czyli group_icon3.ico zawiera już wszystkie standardowe wymiary ikon.
Proponuję być przetestował jeszcze tą grupę ikon, by ostatecznie ustalić, czy to wina pliku ikon czy też ustawień środowiska.

group_icon3.ico

Chciałby, żebyś jeszcze sprawdził igroup_icon2.ico, to ta sama grupa ikon, które już testowałeś, ale ikona o wymiarze 256x256 nie zawiera kompresji PNG, więc być może coś to zmieni. Sprawdziłem grupę ikon środowiska Embarcadero RAD Studio 2010 i zawiera ona ikonę o wymiarach 256x256 ale bez kompresji PNG.

group_icon2.ico

A tutaj masz jeszcze grupę ikon wyciągniętą z pliku bds.exe środowiska ERS 2010.

bds.ico

Gdy będę miał dostęp do systemu Windows 7 to sprawdzę to u siebie.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 6 maja 2010, 19:05

Przeprowadziłem testy z programem napisanym w środowisku Embarcadero RAD Studio 2010 w systemie Windows 7. Grupa ikon stworzona dla Visty i Windows 7 musi zawierać ikonę o wymiarach 256x256 w 32-bitowej głębi kolorów (RGB + alpha) bez kompresji PNG.

W skrócie do testowanego programu ikona prawidłowo zmieniała swój rozmiar.

Testowane ikony:

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
mckri
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez mckri » czwartek, 6 maja 2010, 23:13

Faktycznie. Ikony z paczki group_icon2.ico oraz group_icon5.ico (które nie były kompresowane) prawidłowo reagują na modyfikację wielkości ikony programu przez system operacyjny.
Dzięki.
mckri
Intelektryk
Intelektryk

Windows VistaOpera

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 25 maja 2010, 08:03

Witam,

Zrobiłem sobie ikonę według waszych wskazówek. Może ktoś u siebie sprawdzić czy działa ?? bo u mnie działa nie do końca dobrze. Mianowicie sam plik *.ico dobrze reaguje na zmiany widoku w systemie. Jednak jak dodam go do *.exe w builderze to działa to tak:

Widoki:

Kafelki - NIE
Szczegóły - TAK
Lista - TAK
Małe Ikony - TAK
Åšrednie Ikony - NIE
Duże Ikony - TAK
Bardzo Duże Ikony - TAK

Niewiem czemu tak jest.

Ikone zrobiłem według waszych wskazówek.

Pozdrawiam
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Corvis
Programista I
Programista I

PodziÄ™kowaÅ‚ : 80
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
    Windows VistaSafari

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 25 maja 2010, 12:49

U mnie w WinXP sama ikona jak i w programie działa prawidłowo. Visty i WIn7 sprawdzić chwilowo nie mogę, gdyż nie mam tych systemów pod ręką.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez janek2012 » wtorek, 13 lipca 2010, 00:24

Witam, również miałem podobny problem, jednak szybko sobie z nim poradziłem, otóż autor bloga: http://andy.jgknet.de/ stworzył pakiet poprawek do RAD Studio :)
Mozna go pobrać stąd: http://andy.jgknet.de/blog/?page_id=246. Proszę jednak zauważyć, iż po zainstalowaniu, efektów nie zobaczymy w istniejących projektach, ale tylko w nowych. Można oczywiście łatwo przeniećś pliki źródłowe starych projektów do nowo utworzonych. Niestety Jeżeli chcemy mieć inną ikonkę Formularza aniżeli programu, ikona w pasku zadań ma wymiary 16x16 (W systemie Windows 7 można tam umieścić ikonę wielkości 32x32 :) ). Mam nadzieje, że ta porada komuś się przyda.

PS. Paczka poprawek daje nam też parę innych bugfix'ów, a na blogu autora znaleźć można przydatne narzędzia, dodatki i porady :)
janek2012
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 1
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
System operacyjny: Windows 8 x64
Kompilator: C++ Builder XEe
Gadu Gadu: 1489603
    Windows 7Opera

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 13 lipca 2010, 08:40

Z tym nieautoryzowanym fiksem to bym uważał, gdyż Embarcadero RAD Studio 2010 z Update 4 zawiera już poprawki i testowałem aplikację z ikoną robioną według podanych wskazówek w Windows 7 i działa prawidłowo. To czy średnia ikona jest prawidłowo wyświetlana może zależeć od ustawień elementów systemu, czyli od rozmiaru ikony ustawionym w preferencjach systemu, dlatego oprócz ikon w rozmiarze 16, 32, 48, 256 dobrze jest dodać do paczki (group icon) ikony o wymiarach 72 i 128.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    Windows XPFirefox

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przeglÄ…da forum