Witam,
Potrzebuję skorzystać z baz danych (ilość danych w moim programie robi się stosunkowo duża), podpowiedzcie proszę która baza będzie najlepsza.
Poszukuję takiego rozwiązania (bazy danych), które:
- nie trzeba instalować silnika bazy, czyli coś pewnie coś w stronę dbf'ów/xls - program ma być typu portable - ściągam plik/pliki uruchamiam i działa;
- zapisać jpg (~100x400 pix), ewentualnie umieć wyłuskać/wywołać go jakoś z dysku (katalogu, a najlepiej z jakiegoś spakowanego archiwum) i wyświetlić gdzieś na formie;
- mieć relacje, ale to chyba każda baza ma (??)- planuję mieć kilka tabel i wyciągać dane do dbgrida (wydaj się, że każda powinna to umieć, ale wolę się upewnić, to chyba kwestia zapytanie lub stworzenia powiązań w programie?)
- super wydaja nie musi być, ale im szybsza tym lepiej - tworzenie wyniku zabiera ~10 sek, także czas dostępu do bazy nie musi być powalający, za to odczyt powinien być szybki,
- darmowa
- dało się łatwo zrobić export do pliku (np. xls/csv, ale to najmniejszy problem) całej bazy lub danego wyniku i/lub tabel (myślę, że to kwestia programowa, nie bazy);
- to chyba zależy od mojej organizacji danych, ale pragnę, aby każdy zestaw rozwiązań był w oddzielnym (jednym) pliku na dysku (lub kilka baz danych w jednym pliku - nie wiem, czy takie coś jest możliwe?). Ogólnie, aby było łatwo przenośne (bez tysiąca plików, co najwyżej każda tabela w osobnym pliku). Ciężko mi to opisać (pewnie wyjdzie w praniu) chodzi mi o jakieś zgrabne (cokolwiek to znaczy) rozwiązanie.
Idea jest tak - mam n-tablic, np.:
- parametry
- wyniki
- geometria1
- geometria2
- dane_wykres
- dane_wykres2
Mam np. 500 wyników dla jednego zestawu danych (a zestawów danych mogę mieć x - rozumiem to jako x-baz danych niezależnych od siebie). W każdej tabeli chcę mieć klucz główny (tak to się chyba nazywa) z numerem wyniku przy czym np. tablica geometria1 i geomtria2 będą miały po n-wierszy z tym kluczem (gdyż do zbudowanie geometrii potrzeba np. 40 i 120 wierszy z obu tabel). Po wybraniu rozwiązania np. nr. 135 chcę, aby wyświetliło mi moje dane w tabeli wraz z rysunkiem wyniku, a ponadto wyrysowały wykresy (na jakimś charcie).
Teoretycznie wiem jak to zrobić, zatrzymałem się tyko na bazie danych - co będzie najlepsze na moją bazę?
Fajnie by było SQL, ale nie chcę nic instalować na innej maszynie - to jest podstawowy parametr, ma się uruchomić i działać.
Pozdrawiam, Krzysiek