InterBase w wydaniu FB 2.5 Komponenty w kodzie.
KOD cpp: UKRYJ
IBDatabase1->DatabaseName=nazwa_pliku;
IBDatabase1->Connected=true;
IBTransaction1->Active=true;
IBDataSet1->SelectSQL->Text="select rdb$relation_name from rdb$relations where rdb$view_blr is null and (rdb$system_flag is null or rdb$system_flag = 0);";
IBDataSet1->Active=true;
IBDatabase1->Connected=true;
IBTransaction1->Active=true;
IBDataSet1->SelectSQL->Text="select rdb$relation_name from rdb$relations where rdb$view_blr is null and (rdb$system_flag is null or rdb$system_flag = 0);";
IBDataSet1->Active=true;
Dalej mam połączenie z DBGrid, gdzie mam wynik (wynik to lista tabel). A jak teraz przyporządkować to do zmiennej w programie? Czyli jak skierować odpowiedź do zmiennej (tablicowej)?
Tutaj jest trochę zagmatwane, gdyż mogę mieć więcej niż jeden wynik (stąd albo zmienna albo tabelaryczna zmienna).
I jeszcze jedno pytanie z podstaw - jak odczytać/zapisać konkretny rekord (komórkę z tabeli).
Ja to widzę tak - jest tabela, pewnie jest jakiś wskaźnik numeru wierszu, który muszę podać oraz kolumną. Zapewne na podstawie tych danych mogę wyciągnąć/zapisać konkretne dane.
PS. Może podacie jakieś linki jak w technologii InterBase zrobić cały program, albo jakieś działające przykłady, ewentualnie artykuły. Nic konkretnego nie mogę znaleźć :/
Krzysiek