Połączenie z bazą InterBase

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Połączenie z bazą InterBase

Nowy postprzez fifi28 » środa, 17 lutego 2010, 11:36

Witam mam nadzieje, że jestem w odpowiednim miejscu na forum i że nie było tego pytania, jeżeli nawet to prosze o wybaczenie.

W celu połączenia się z bazą danych wykorzystuję komponent IBdatabase tam podaje: hasło, login, ścieżkę dostępu do pliku np.baza.gdb

Wszystko fajnie jeżeli jest to na "sztywno", ale jeżeli plik bazy przeniosę w inne miejsce dostane komunikat o błędzie i kicha.

Moje pytane a w zasadzie prośba o pomoc jak zrobić aby mogło to być wykonywane "dynamicznie" prawdopodobnie będę musiał zastosować plik konfiguracyjny ini ale dalej już nie wiem.
Proszę o pomoc.
Fifi28
Avatar użytkownika
fifi28
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): środa, 17 lutego 2010, 10:59
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Home SP3
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Połączenie z bazą InterBase

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 lutego 2010, 13:44

Nie bardzo rozumiem, z czym masz problem. Zapisz ścieżkę dostępu do pliku bazy w pliku *.ini, a program na starcie i zawsze po zmianie konfiguracji niech odczytuje tą ścieżkę dostępu.

Jeżeli masz problem z obsługą plików ini to poczytaj sobie w serwisie Cyfrowy Baron, w dziale: teoria -> Pliki ini.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4716
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Połączenie z bazą InterBase

Nowy postprzez czyzis » sobota, 16 października 2010, 16:48

Ze swej strony mogę udostępnić źródła do programu, który zapisuje dane do *.ini, został stworzony w RAD STUDIO XE i na bazie danych InterBase
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Program był robiony w pośpiechu i nie został w pełni dopracowany, ale podstawowa funkcjonalność została zaimplementowana,
nie ma problemu z dodawaniem i usuwaniem rekordów, wykorzystałem nieco inne niż standardowo kontrolki, ponieważ były kłopoty ze zgraniem całości.
www.SATIO.pl | Programy na zlecenie, bazy danych na zamówienie, Tworzenie i opieka sklepów internetowych, Aplikacje bazodanowe w c++ i PHP, Gwarancja na serwis sprzętu i oprogramowania
www.AgentDomen.pl | Zakup, Sprzedaż, wynajem Domen, dokument cesji, kod autoryzacyjny
Avatar użytkownika
czyzis
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): sobota, 3 lipca 2010, 19:37
Lokalizacja: Gdynia Gdańsk Sopot Wejherowo Kartuzy Donimierz
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder RAD STUDIO XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron