GrassHoppeR napisał(a):niestety przez GDI+ nie mogę tego nijak skompilować. wystarczyłby zwykły Rectangle z GDI...

czyżby umieszczenie Draw w PaintBox1Paint?
dlaczego komunikaty o zmianie rozmiaru okna są przechwytywane a nie obsługiwane w Form1Resize?
niestety przez GDI+ nie mogę tego nijak skompilować. wystarczyłby zwykły Rectangle z GDI...
grafika
Wyświetlanie grafiki z wykorzystaniem biblioteki gdiplus.dll GDI+. Jest tam również napisane, że GDI+ jest dostępne w C++BUilder 6.#include <gdiplus.h>

Raczej trudno oczekiwać, by program graficzny nie korzystał wogóle z procesora i karty graficznej.

polymorphism napisał(a):Raczej trudno oczekiwać, by program graficzny nie korzystał wogóle z procesora i karty graficznej.
No, to wiadomo. Chodzi mi o to, że wcześniej GrassHoppeRowi przeszkadzało zużycie na poziomie 20-30%, a teraz nagle nie, mimo że dostał ode mnie rozwiązanie, które redukuje zużycie do ~2%.

Twój program rzeczywiście wykorzystuje procesor w niewielkim stopniu, ale odbywa się to kosztem programu. Animacja migocze i skacze.

jak elegancko rozwiązać wywoływanie danej funkcji co dany interwał czasowy, np. 50 ms?

polymorphism napisał(a):No przecież Ci pokazałem jak!

ale to nie jest elegancko
szukam czegoś jak wywoływanie zdarzenia timerem.

polymorphism napisał(a):Bo?
polymorphism napisał(a):Biorąc pod uwagę kod z pierwszego posta, na temat elegancji powinieneś się wypowiadać dość ostrożnie
polymorphism napisał(a):Hmm, timer?

...chciałbym wywoływać funkcję, która co jakiś czas sprawdza, czy trzeba odświeżyć widok.
a co?

polymorphism napisał(a):Chodzi mi o to, że to 'coś', czego szukasz, to timer.
polymorphism napisał(a):p.s. nie odpowiedziałeś mi na pytanie, co w mojej propozycji jest nieeleganckiego?

Powrót do Aplikacje multimedialne, graficzne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości