Wielkie dzięki już to rozkminiam. Mam nadzieję, że mnie nie znienawidzicie za taką ilość pytań. Dla mnie przepisanie właściwego rozwiązania nie załatwia sprawy. Więc drążę temat do puki czegoś nie zrozumiem.
/edit
Wydaje mi się. że wiem na czym polegał mój błąd.
Gdy argumenty wyglądały tak:
CopyRect(Rect(0, 0, Bmp->Width, Bmp->Height), pCanvas, Rect(0, 0, Bmp->Width, Bmp->Height));
to obiekt typu TCanvas został jakby "skonfigurowany" poprzez właściwości obiektu typu TRect (który zwraca funkcja Rect)...ale tam nie było współrzędnych tylko długość boków prostokąta, obliczonych na podstawie współrzędnych obiektu "prostokąt". Dlatego za każdym razem screenshot pokazywał wycinek o właściwych wymiarach ale pobrany z niewłaściwych współrzędnych. ehhhh
Temat następny to fakt, że nie bardzo wiem z czego, do czego kopiujemy i w którym obiekcie znajduje się faktycznie ten obraz. Bardzo bym prosił abyście sprostowali mój pogląd na tą sprawę.
Z opisów w pliku pomocy wynika, że pierwszy argument funkcji CopyRect to nic innego jak obiekt, który zawiera rozmiar kwadratu lub prostokąta. Według ustawień, które posiada zostanie przygotowane miejsce (jego wymiar) w którym znajdzie się obraz.
Drugi argument to wskaźnik pokazujący na obiekt TCanvas i to tutaj - do niego ma zostać "wklejony" fragment obrazu.
Trzeci argument to też obiekt TRect ale zawierający współrzędne, wg. których zostanie "wycięty" fragment obrazu źródła.
Zastanawiam się po co obiekt TCanvas musi zawierać kontekst do przechwytywanego okna, skoro w tym obiekcie umieszczamy fragment obrazu? Czy obj. Tcanvas po prostu zawiera rozmiar przechwytywanego okna i po to jest potrzebny funkcji Copyrect?
Inną rzeczą jest fakt, że "*Bmp" to pointer wskazujący na obiekt klasy TBitmap. "Z niego" wywołujemy funkcję CopyRect. Czy to oznacza, że to ten obiekt po wywołaniu tej funkcji będzie przechowywał wycięty kawałek obrazu okna? ...to w takim razie co z obiektem Tcanvas, na który wskazuje pointer pCanvas?
W którym miejscu i kiedy znajduje się kopiowany fragment obrazu przechwyconego okna? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, może dlatego, że jestem początkujący. Proszę możliwie ramowe sprostowanie.