Strona 1 z 1

problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 20:55
przez jabu74 - ekspert
witam !

nie moge ustawic innych fontow (rozmiar) w nazwie grupy i na liscie wewnatrz. nie wiem ale chyba sie nie da. :(

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 09:22
przez Cyfrowy Baron
We właściwościach większości komponentów masz takie coś jak ParentColor, ParentFont itd... Te właściwości służą do dziedziczenia ustawień po formularzu na którym się znajduję. Jeżeli masz np. właściwość ParentFont ustawioną na true, to niezależnie od tego jaką czcionkę wybierzesz dla obiektu i tak zostanie mu ustawiona czcionka formularz, jeżeli jednak ustawisz tą właściwość na false, wtedy będziesz mógł zdefiniować własną czcionkę.





Odnoszę wrażenie, że to słowo expert w Twoim nicku jest trochę na wyrost.

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 13:26
przez jabu74 - ekspert
z radiogroup to nie dziala. mam wszyskie parent w radiogroup ustawione na false. zmiana czcionki dla wewnetrznej grupy
powoduje automatycznie zmiane rozmiaru czcionki nazwy grupy. :(

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:17
przez Cyfrowy Baron
zmiana czcionki dla wewnetrznej grupy
powoduje automatycznie zmiane rozmiaru czcionki nazwy grupy.


Przecież tam możesz określić czcionkę tylko dla całego obiektu RadioGroup. Ten obiekt nie posiada właściwości umożliwiającej ustawienie odrębnej czcionki dla jego właściwości Caption i odrębnej dla właściwości Items. Możesz określić tylko jeden rodzaj czcionki dla RadioGroup.

Jeżeli potrzebujesz odrębnej czcionki dla nagłówka i listy to użyj obiektu GroupBox i umieść na nim potrzebną ilość obiektów RadioButton, będziesz mógł sterować właściwościami wszystkich obiektów odrębnie jeżeli stawisz ich właściwości Parent na false.

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:21
przez jabu74 - ekspert
wiem, ale tu juz bylo wszystko zgrupowane w jednyym obiekcie. :|

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:23
przez Cyfrowy Baron
GroupBox służy właśnie do grupowania. RadioButton'y umieszczone na GroupBox będą działały jak RadioGroup.