- Kod: Zaznacz cały
vector<wstring> vtab;
vector<wstring> vtab1;
vector,wstring> VTAB;
VTAB.push_back( vtab );
VTAB.push_back( vtab1 ):
return VTAB;
vector<wstring> vtab;
vector<wstring> vtab1;
vector,wstring> VTAB;
VTAB.push_back( vtab );
VTAB.push_back( vtab1 ):
return VTAB;
polymorphism napisał(a):Użyj struktur/klas.
duf napisał(a):A pytanie dotyczy czy i jak zmienić rozmiar dwóch tablic i zwrócić je poprzez wartość? Funkcja zwraca jedną wartość.
struct my_struct
{
int value1;
int value2
};
my_struct my_Function(void)
{
my_struct temp_struct;
temp_struct.value1 = 10;
temp_struct.value2 = 20;
return temp_struct;
}
// wykorzystanie:
void __fastcall TForm1::Button(TObject *Sender)
{
my_struct struktura;
struktura = my_Function();
int x = struktura.value1;
int y = struktura.value2;
}
Staram się jak mogę ale jeszcze za wcześnie.
polymorphism napisał(a):Staram się jak mogę ale jeszcze za wcześnie.
Za wcześnie?! duf przecież Ty na tym forum jesteś mniej więcej 2 lata, a na 4p i na moja pasja ... od ~4 lat! Czyli jakiś kontakt z programowaniem masz. Mniejszy, większy, nie wnikam, ale pytania zadajesz jakbyś tydzień temu zaczął zabawę. Po takim czasie, nawet bawiąc się w programowanie, pewne rzeczy się po prostu wie. Powiedz mi, o co tu chodzi?
Cyfrowy Baron napisał(a):duf napisał(a):A pytanie dotyczy czy i jak zmienić rozmiar dwóch tablic i zwrócić je poprzez wartość? Funkcja zwraca jedną wartość.
Chodzi o to, że jeżeli zarówno w aplikacji jak i w DLL utworzysz strukturę i będziesz przekazywał te wartości przez strukturę, to możesz zwracać dowolną liczbę wartości poprzez taką strukturę, przykład takiej funkcji:
[...]
Po prostu jestem mało pojętny. (...) Jestem mało bystry.
Częściowo zapewne z lenistwa i niecierpliwości.
Mam już pojęcie.
polymorphism napisał(a):Po prostu jestem mało pojętny. (...) Jestem mało bystry.
Czyli co, jesteś w stanie jakoś napisać program, który drukuje bitmapy, a nie jesteś wstanie pojąć istoty struktur przez 4 lata?! Słabe argumenty...
[...]
Dlaczego się czepiasz?
polymorphism napisał(a):Nie czepiam się, tylko jestem zdziwiony, więc pytam. Wiesz, trochę siedzę na forach, widziałem ludzi, którzy zaczynali jako totalni newbie, a po roku, dwóch odpowiadali na pytania innych [...]
Myślę, że nie pierwszy i ostatni raz w życiu.polymorphism napisał(a):... ,tylko jestem zdziwiony, ...
Cyfrowy Baron napisał(a):Chodzi o to, że jeżeli zarówno w aplikacji jak i w DLL utworzysz strukturę i będziesz przekazywał te wartości przez strukturę, to możesz zwracać dowolną liczbę wartości poprzez taką strukturę.
struct my_struct
{
vector<wstring> sadbisvtab;
vector<wstring> kodyvtab;
};
my_struct struktura;
typedef my_struct (*pFunkcja)( my_struct );
struktura = Funkcja( struktura );
To masz przed sobą totalnego nieudacznika.
Myślę, że nie pierwszy i ostatni raz w życiu.
Czy w DLL powinienem mieć załączony nagłówek z deklaracją tej struktury?
polymorphism napisał(a):Tak, obie strony muszą wiedzieć, czym jest ta struktura, żeby móc odwoływać się do jej pól.
Powrót do Biblioteki i komponenty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość