TestScreen

problemy z tworzeniem aplikacji graficznych oraz audio i wideo

TestScreen

Nowy postprzez Geding » sobota, 13 grudnia 2008, 12:08

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy również u was występuje problem z wyświetlaniem filmów przez wygaszacz z kursu (http://cyfbar.republika.pl/kurs3.html). Problem polega na tym że filmy odtwarzają się jakieś 10-20 razy szybciej niż normalnie. Czy jest jakiś sposób by to zmienić czy może jest to wina mojego komputera i u was ten problem nie występuje?
Geding
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Re: TestScreen

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 13 grudnia 2008, 13:16

U mnie ten problem nie występuje. Jest to prawdopodobnie związane z kodekiem, być może zainstalowałeś zbyt wiele różnych kodeków i teraz system przy automatycznym doborze kodeka wybiera niewłaściwy. Dla Windows XP i Vista polecam zbiór kodeków XP-Codec Pack.

Sprawdź czy problem wystÄ™puje, gdy zaÅ‚adujesz do wygaszacza ekranu plik w formacie MPG.

Wygaszacz ekranu to w zasadzie aplikacja taka sama jak pliki EXE, równica polega na innym rozszerzeniu i zawartości kodu wygaszacza. Jeżeli przyjrzysz się dokładniej to zauważysz, że jest to w zasadzie aplikacja z dodatkami w kodzie, dzięki którym system traktuje taką aplikację jako wygaszacz.

Stwórz zwykłą aplikacjÄ™ - nie wygaszacza odtwarzajÄ…cÄ… filmy dokÅ‚adnie tak samo jak ten wygaszacz i sprawdź czy też wystÄ™puje ten problem.
   Możesz również umieÅ›cić ten wygaszacz jako załącznik na forum, ale bez filmu. Jeżeli robiÅ‚eÅ› wygaszacz zgodnie z kursem to powinna istnieć w nim możliwość zaÅ‚adowania dowolnego pliku wideo z dysku. SprawdzÄ™ to u siebie i zobaczymy, czy to wina wygaszacza, czy systemu.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Geding » sobota, 13 grudnia 2008, 17:03

A więc tak zrobiłem odtwarzacz (załącznik) i nadal ten sam efekt do plików AVI, próbowałem odtworzyć również formaty z rozszerzeniem .mpg i .mpeg przy mpg wywala błąd a .mpeg odtwarza normalnie. Wygaszacz zrobiłem wydaje mi się zgodnie z filmem gdyż po zauwarzenieu błedu ściągnołem gotowca ze strony i sprawdziłem czy na nim też występuje ten błąd (występuje czyli coś u mnie nie tak ;p).

PS. Mam zainstalowany zestaw K-Lite Codec Pack, może to wina 64 bitowego systemu?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Geding
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 13 grudnia 2008, 17:11

Nie chodziło mi o projekt aplikacji, lecz o gotową aplikację skompilowaną razem z bibliotekami.
Co do K-Lite Codec-Pack, to kiedyś też to sobie zainstalowałem, ale wywoływało to u mnie błędy w aplikacjach Ulead [...], poza tym nie wszystkie filmy działały na tych kodekach, a niektóre wyświetlały się nieprawidłowo, dopiero zainstalowanie XP-Codec Pack rozwiązało wszystkie problemy.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Geding » niedziela, 14 grudnia 2008, 01:51

Kod dałem tak by było wiadomo jak to zrobiłem (czy czasami czegoś w kodzie nie rozwaliłem) a aplikacja znajduje się w folderze "Debug_Build". Zainstalowałem XP-Codec Pack i teraz w avi odtwarza tylko dzwięk a mpeg i mpg odtwarza poprawnie.
Geding
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 15 grudnia 2008, 13:43

Rzeczywiście jest aplikacja w tym katalogu, ale nie skompilowałeś jej razem z bibliotekami, dlatego powinieneś wiedzieć, że taka aplikacja będzie działać tylko w systemie z zainstalowanym środowiskiem Borland C++ Builder.

Co do odtwarzania plików AVI, MPG itp., to u mnie w Twoim programie odtwarzają się prawidłowo, bez żadnych problemów.

Czy przed zainstalowaniem XP-Codec Pack odinstalowałeś wszystkie wcześniej zainstalowane kodeki, bo jeżeli nie, to instalacja jeszcze jednego zestawu kodeków niczego nie naprawi, a wręcz przeciwnie.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Geding » czwartek, 18 grudnia 2008, 16:35

Tak, wykasowalem poprzednie kodeki przed instalacją tych ;p Próbowałem instalować też inne kodeki i jak na razie nie znalazłem żadnych które by działały.
Dziękuje też za zwrócenie uwagi na dołanczanie bibliotek ;)
Geding
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Powrót do Aplikacje multimedialne, graficzne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości