Witam, ponieważ większość problemów jakie się zdarzają podczas uruchamiania(działania) programów pod Vistą jest związana z UAC(User Account Control), dlatego zacząłem szukać rozwiązania jak uruchomić aplikację w trybie administratora. Run as admin(uruchom jako).
Z czym się wiąże owy problem? Dokładnie jest to związane z bezpieczeństwem i sposobem postrzegania w systemie Vista konta użytkownika(administrator). Tak faktycznie to żaden użytkownik po zainstalowaniu Visty nie ma takich praw. Obejść to można na dwa sposoby, albo uruchomić aplikacje jako admin(co de fakto nie daje prawdziwych praw admina) lub sposób pewniejszy to wyłączenie opcji kontroli dostępu użytkownika(Change User Account Control Setting). Po krótkim wstępie zmierzam do tego iż chciałbym dodać manifest, który pozwoli uruchamiać aplikacje w trybie admina(uruchom jako).
Trafiłem na manifest do Delphi. Próbowałem coś takiego wrzucić do Turbo C++, ale poległam na trzecim punkcie. Przy kompilacji mam błąd nie można stworzyć procesu(co oczywiście nie dziwi).