Captcha jak rozkodować?

dział ogólny

Captcha jak rozkodować?

Nowy postprzez Frani0 » czwartek, 15 października 2009, 15:02

Czytałem o bibliotekach dekodujących Captcha nawet kilka widziałem lecz nie mogłem ich przetestować bo były płatne :( Czy znacie jakąś bezpłatną bibliotekę dekodujące Captcha szczególnie chodzi mi o captcha takie jak w załączniku :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Frani0
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Re: Captcha jak rozkodować?

Nowy postprzez Ho88it » piÄ…tek, 16 października 2009, 14:07

Tu trzeba Sieci Neuronowej do rozpoznawania znaków. Da się zrobić.. ale potem trzeba umieć ją poprawnie nauczyć interpretacji znaków na obrazku. Sieć wyszkolona do jednego typu obrazków raczej nie da rady sobie w innych typach Captcha. Co do bibliotek.. to sam musisz dostosować SN do każdej innej stronki więc jak kupisz niededykowaną bibliotekę to pewnie i tak będzie kicha i trening sieci cię nie minie.
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Frani0 » piÄ…tek, 16 października 2009, 14:43

hmmm racja ;) biorąc pod uwagę iż "te" captcha są losowane a nie generowane automatycznie to lepiej będzie zebrać wszystkie i dopasowywać 1:1 lub może jakimś drzewem ;)
Frani0
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Ho88it » piÄ…tek, 16 października 2009, 14:56

Jest sposób na rozparcelowanie znaków. Trzeba oddzielić znaki od siebie odnajdując białe pola zetknięte jedynie z tłem, potem tak oddzielony znak przedstawić na histogramie radarowym i potem na podstawie tego histogramu uczyć sieć. Histogram radarowy niweluje obroty liter ale jak go wygenerować to w praktyce jeszcze nie przerabiałem.

Co do Captcha ... poplątałeś trochę. Mogą one być Generowane Losowo lub Generowane z tablicy wyrazów. Tak czy siak są generowane :)
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Frani0 » piÄ…tek, 16 października 2009, 16:51

wiesz jak przy częstszym głosowaniu trafiało się na identyczne obrazki ;] więc na bank są losowe ;]
Frani0
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piÄ…tek, 16 października 2009, 16:57

Wydaje mi się, że tutaj trzeba nie tylko rozparcelować znaki, ale program musi jeszcze je rozpoznać. Ten problem kojarzy mi się z rozpoznawaniem skanowanego tekstu za pomocą programów OCR. W przypadku takich pokrzywionych znaków, to chyba żaden algorytm sobie z tym nie poradzi, za wyjątkiem takiego, który generuje takie znaki i może je porównywać.
Nie jestem obeznany z tym problemem, ale wydaje mi się, że nie istnieje żadna uniwersalna biblioteka służąca do rozpoznawania takich znaków, poza tym one nie są chyba generowane przez program, lecz są przechowywane i ładowane z zasobów, więc by rozpoznać takie znaki program musi dysponować biblioteką dokładnie takich znaków i porównywać je.

Swego czasu próbowałem stworzyć program do porównywania obrazków, nawet działał, ale tylko w odniesieniu do identycznych obrazków, gdy w jednym z obrazków zaszły zmiany, to porównanie nie wychodziło poza jakimś tak stopniem prawdopodobieństwa, ale to było tylko porównanie. Czym innym jest jednak przełożyć taki kod Captcha na konkretne znaki.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przeglÄ…da forum