Po pierwsze chodzi o fragment kodu po niżej wszystko działa tylko w efekcie otrzymuję okno jak w załączniku nr1 nie wiem dlaczego ale jest ono troszke za duże ;p natomiast dzieje się tak tylko po wywołaniu go w sposób naciśnięcia enter na klawiaturze natomiast zał. nr2 obrazuje efekto po naciśnięciu myszką a zał nr3 przedstawia prawie zawsze ten sam efekt czy myszą czy klawiaturą napisałem prawie bo zdarza się chyba raczej losowo że myszką kliknięte jest normalnych wielkości to okno jest troszke dziwne próbowałem sam to rozwiązać ale naprawde nie wiem już o co tu chodzi
- Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Button8Click(TObject *Sender)
{
FindCells fc;
fc = FindInGrid(StringGrid1, LabeledEdit3->Text);
if(fc.Col < 0)
{
Application->MessageBox((NULL,"Nie można odnaleźć „" + LabeledEdit3->Text + "”").c_str(),L"Znajdź")| MB_OK | MB_ICONINFORMATION;
return;
}
else if(fc.Col > 0)
{
Application->MessageBox((NULL,"Odnaleziono szukany tekst „" + LabeledEdit3->Text + "” " + "Kolumna : " + fc.Col + " Wiersz : " + fc.Row).c_str(),L"Znajdź")| MB_OK | MB_ICONINFORMATION;
}
StringGrid1->Col = fc.Col;
StringGrid1->Row = fc.Row;
StringGrid1->SetFocus();
StringGrid1->TopRow = fc.Row;
}
Po drugie kożystając z jednego tematu chciałem zapytać jak zrobić funkcje która sprawdzałaby czy dokonano zmian w StringGrid1 i jeżeli takowych nie było to po naciśnięciu przycisku wywskakuje okno że nie było zmian.
Z góry dziękuję za pomoc !
Pozdro

API