PageControl Labele i Edity problem duży

dział ogólny

PageControl Labele i Edity problem duży

Nowy postprzez Mlody_XX0 » sobota, 12 grudnia 2009, 02:03

Panowie co jest z z moim środowiskiem źle ? Wrzucam na forme komponent TPageControl . Następnie dodaje zakładki , wybieram zakładke 1 wrzucam na nią Edity i Labele .
Dlaczego nie wyświetla mi Labeli , pomimo że daje opcje: Label1->bringtofront() ? Label chowa się pod PageControl
Jak zrobić żeby żeby w innych zakładkach nie wyświetlało wprowadzonych warości editów np. zakładki 1? każda zakładka oddzielnie żeby miała wartości wprowadzone w editach
Oraz czy tak samo jak z editami można zrobic z butonnami ?
Jestem studentem . Bardzo dużo nie umiem , a w ksiażkach o tych problemach nie piszą . Dlatego pytam na forum specjalistów . Pozdrawiam
Mlody_XX0
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 2007
    NieznanyNieznana

Re: PageControl Labele i Edity problem duży

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 12 grudnia 2009, 09:38

Przed umieszczeniem komponentów na TabSheet (zakładka) obiektu PageControl, zaznacz tą zakładkę, następnie na palecie komponentów zaznacz TLabel, potem znów kliknij na zakładce. Jeżeli w ten sposób Tobie nie wychodzi, to po lewej stronie środowiska masz okienko Structure na lub pod Obejct Inspector. W tym okienku metodą przeciągnij-upuść możesz przenosić komponenty między różnymi obiektami, upuszczając jedne obiektyna drugie.

Dlaczego nie wyświetla mi Labeli , pomimo że daje opcje: Label1->bringtofront() ? Label chowa się pod PageControl

Label musi być umieszczony na jakiejś zakładce (TabSheet) obiektu PageControl, niczego nie można umieścić na samym PageControl, można tylko na jego zakładkach.

Jak zrobić żeby żeby w innych zakładkach nie wyświetlało wprowadzonych warości editów np. zakładki 1? każda zakładka oddzielnie żeby miała wartości wprowadzone w editach

Pytani9e niezrozumiałe, zamiast określeń w stylu: editach posługuj się właściwymi nazwami obiektów np. Edit, zamiast zakładka TabSheet, a może pytnie będzie zrozumiałe, pisz mniej chaotycznie.
Oraz czy tak samo jak z editami można zrobic z butonnami ?

To pytanie również jest niezrozumiałe, gdyż nie wiadomo o co chodzi w pytaniu wcześniejszym.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Mlody_XX0
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: PageControl Labele i Edity problem duży

Nowy postprzez Mlody_XX0 » sobota, 12 grudnia 2009, 18:52

Dziękuję bardzo o to mi chodziło:) . Odnośnie TEdit to tak samo można wykonać , wrzucając na Tabsheet wybrany Edita , wtedy jak klikniemy na inny Tabsheet to w nowym nie będzie tego samego :) . Pozdrawiam . Piszę chaotycznie, bo nie mam dużej wiedzy nt. temat
Mlody_XX0
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 2007
    NieznanyNieznana