Utworzyłem dużo płyt DVD Video, więc z własnego doświadczenia mogę polecić taką kombinację:
Do kompilowania filmu DVD Video niezbędny jest oczywiście plik w formacie MPEG-2 zgodny z DVD Video. Kompilację łatwo i szybko z takiego pliku wykonasz w programie
Ulead DVD Workshop 2.0. Większe możliwości daje jednak program
DVD Architect Pro 5.0, ale zawiera kilka błędów i czasami się "wywala", w kolejnych wersjach być może błędy zostaną naprawione. Ogólnie jednak
DVD Architect Pro 5.0 daje większe możliwości w tworzeniu profesjonalnych płyt DVD Video. Obydwa programy potrafią konwertować automatycznie dodane pliki avi i podobne, jednak są mało wydajne.
Do konwersji plików AVI i podobnych polecam program
Nero Vision 5 z pakietu Nero 8, koniecznie pełna wersja z wszystkimi licencjami. Ten program szybko konwertuje pliki AVI do formatu MPEG-2 w pełni zgodnego ze standardem DVD Video. Przekonwertowany plik jest w pełni zgodny również z programem
Ulead Media Studio Pro 7, który pozwala edytować pliki wideo.
Płyty DVD Video można od razu nagrywać w programach
Ulead DVD Workshop 2.0,
DVD Architect Pro 5.0 i
Nero Vision 5, ale znacznie lepszym rozwiązaniem jest nagrywanie płyty DVD Video w programie
Nero Burning ROM 8.
Do przerabiania napisów zgodnych z
Ulead DVD Workshop 2.0 posługuje się programem
Subtitle Workshop.
Film DVD Video w systemie PAL musi być odtwarzany z prędkością 25 klatek na sekundę. Większość tzw. DivX-ów jest odtwarzana z prędkością 23 klatek/s. Podczas konwersji takiego filmu do formatu MPEG-2 zgodnego z DVD-Video liczba klatek jest zwiększana do 25, co sprawia, że napisy stworzone dla filmu z liczba klatek 23 na sek. nie będą pokrywały się z filmem, dlatego w programie
Subtitle Workshop należy odpowiednio zmodyfikować ustawienia.
Nie można stworzyć filmu DVD-Video PAL z liczbą klatek inną niż 25 k/s.
Jak ja to robiÄ™?
Przechwytywanie filmu z telewizji.PrzechwytujÄ™ film np. z dekodera Cyfry+ za pomocÄ… karty telewizyjnej od razu do formatu
MPEG-2 zgodnego z DVD Video za pomocÄ… programu
Ulead DVD Workshop 2.0, gdyż jest bardzo wydajny. Rozmiar klatki należy ustawić na
720 x 576 lub
704 x 576, a format audio na
MPEG Audio.
Bit rate value ustawiam na nie mniej niż
6000, a metodÄ™ na
Variable Bit rate. Podczas przechwytywania, jeżeli film jest przerywany reklamami, w chwili pojawienia się reklamy przerywam przechwytywanie i zaraz potem znów włączam przechwytywanie. W ten sposób przechwytuję film w kawałkach pocięty na reklamach.
Następnie w programie
Ulead Media Studio Pro 7 łącze fragmenty filmu w jeden cały wycinając resztki reklam i zapisuje o dokładnie w tym samym formacie w jakim go przechwytywałem z taka samą wartością bitrate i audio, W ten sposób program łącząc film w jeden plik stosuje metodę SMART i zapis pliku zajmuje kilka minut. Zmiana jakichkolwiek wartości w zapisywanym filmie w stosunku do filmu przechwyconego spowoduje, że program
Ulead Media Studio Pro 7 będzie musiał przetworzyć cały film, więc zapisanie pliku może trwać ponad godzinę w zależności od długości filmu.
Gdy mam już utworzony pojedynczy plik z filmem w formacie MPEG-2, znów uruchamiam program
Ulead DVD Workshop 2.0 i tam dodaję wymuszony filmik z własnym logo na początku, dzielę film na rozdziały, zwiększam głośność filmu do 140%, określam język ścieżki dźwiękowej, dodaję napisy jeżeli mam i są konieczne, tworzę menu główne, menu drugie zawierające opis filmu (nie jest konieczne, tak sobie wymyśliłem), jeżeli film zawiera więcej niż jedna ścieżkę dźwiękową można utworzyć menu wyboru ścieżki, itp. Gdy wszystko jest gotowe, wybieram testowanie w programie, jeżeli wszystko działa wybieram kompilację. Nie zapisuję jednak filmu na płytę tylko wybieram utworzenie na HDD katalogu
VIDEO_TS z filmem. Potem uruchamiam
Nero Burning ROM, wybieram opcjÄ™
DVD Video, wrzucam katalog
VIDEO_TS z filmem i nagrywam. To wszystko.
Do tworzenia kompilacji można użyć programu
DVD Architect Pro 5.0, ale w przypadku filmów łączonych w
Ulead Media Studio Pro 7, program przy tworzeniu kompilacji zwróci błędy i nie utworzy DVD. Program
DVD Architect Pro 5.0 dobrze się sprawdza gdy mamy pojedynczy plik w całości przechwycony i nie poddawany edycji.
Konwertowanie filmu AVI.Uruchamiam program
Nero Vision 5, wybieram opcjÄ™
Utwórz DVD
DVD Video. Wrzucam do okna plik AVI z filmem, zaznaczam go, klikam przycisk
Eksportuj. W polu
Format wybieram
MPEG-2, w polu
Profil wybieram
Zgodne z DVD-Video, Klikam przycisk
Konfiguruj, w sekcji
Częstość bitów określam wartość bitrate im wyższa tym lepsza jakość filmu, ale i rozmiar pliku większy. Nie należy ustawiać wartości bitrate na mniej niż
6000 gdyż spadek jakości będzie bardzo widoczny, szczególnie w filmach akcji, gdzie klatki filmu szybko się zmieniają. Zaznaczam pole
Jakość wideo. W sekcji
Ustawienia jakości wybieram
własne. W sekcji
Rozmiar wybieram
720 x 576, lub
704 x 576.
Nero SmartEncoding ustawiam na
Włączone, co przyspieszy konwersję. Potem klikam przycisk
Eksportuj. Z gotowym plikiem postępuje dokładnie tak samo jak opisałem to wyżej.