Cyfrowy Baron napisał(a):Daj sobie spokój z wątkiem, zrób sprawdzanie w zdarzeniu OnIdle aplikacji.
Też póki co to zrobiłem - narazie jest na zwykłym timerze

Cyfrowy Baron napisał(a):(...)Wadą tego rozwiązania jest, że przechwytywanie adresów odbywa się tylko wtedy gdy system nie jest zajęty.
I to jest właśnie dla mnie niestety nie do przyjęcia - program musi zawsze, w każdych warunkach pobrać adres...
Cyfrowy Baron napisał(a):Co do Twojego problemu z wątkami, to podany w serwisie sposób na wątki nie jest dobry, ale jak chcesz to go używaj, jednak musisz zadeklarować obiekt klasy TDdeClientConv w pliku nagłówkowym w sekcji public(...)
O ile mnie pamięć nie myli ktoś na forum napisał jak powinno się tworzyć wątki, metoda dużo bardziej skomplikowana niż ta z poradnika, jednak mi ta podana przez Ciebie wystarcza (nie licząc tego przypadku).
Cyfrowy Baron napisał(a):Jeżeli deklarujesz obiekt jako publiczny, czyli w sekcji public, to nie deklarujesz go już ponownie, mam nadzieję, że wiesz czym się różnią między sobą obiekty lokalne prywatne globalne i publiczne
To wiem aż za dobrze, nauczyłem się tego jakiś czas temu, kiedy stawiałem pierwsze kroki w C++, kiedy to przez kilka godzin próbowałem to obejść (aż do czasu, aż mi internet naprawili - potem znalazłem błąd). Od tego czasu wiem doskonale co i jak

Wadą zwykłego timera jest to, że gdy zechcę przywołać formatkę i cokolwiek na niej zrobić - obsługa pobierania adresu na tyle zajmuje program, że formatka chwilkę 'wisi', dlatego chcę to zrobić w osobnym wątku.. Ale chyba faktyczine zrobię to tak jak napisałeś - z globalnie zadeklarowanym obiektem.
Póki co więcej pytań nie mam, więc jakby co to WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!

EDIT:
Zrobiłem z ciekawości wersję z globalnym Adres (czy też raczej URL, bo tak to u mnie jest nazwane) i.. nic z tego - ten sam błąd - program nie potrafi pobrać adresu i twierdzi, że żadna przeglądarka nie jest załączona.. Chyba muszę podejść do tego z zupełnie innej strony, ale jeszcze nie wiem jakiej
Pozdrawiam