Od czego zaczac?

dział ogólny

Od czego zaczac?

Nowy postprzez keri88 » niedziela, 17 sierpnia 2008, 21:04

Witam wszystkich,

Interesuje sie informatyka, chcem nauczyc sie programowania jednak pare kwestii nie jest dla mnie jasnych. A wiec dla chcacych zaczac "od zera" w internecie znajduja sie tutoriale do nauki c++ zarowno strukturalnego jak i obiektowego.Zastanawiam sie czy warto uczyc jezyka strukturalnego czy moze lepiej samego obiektowego? Chcem wiedziec w ktorym kierunku isc by zaczynajac od podstaw z czasem nauczyc sie czegos konkretnego i sensownego. Nie chcem tracic czasu na nauke czegos co mi sie nie przyda. Do nauki jezyka strukturalnego sa np ksiazki "symfonia c++, czy "od zera do kier kodera", obszerne i ponoc bardzo dobre. Jednak czy wiedzia w nich zawarta i czytanie tak obszernych i czasochlonnych ksiazek przyda mi sie? Bo co jesli bede chcial programowac takze obiektowo? Znam podstawy pisania strukturalnego w dev c++ oraz pisania obiektowego w borlandzie i wiem ze pisanie w tych 2 stylach rozni sie znacznie. Nie wiem czy wykorzystam wiedze pisania strukturalnie w pisaniu obiektowo. Ponadto jest wiele typow kompilatorow. W kazdym pisze sie inaczej, wiec uczyc sie jezyka nalezy pod dany kompilator? Prosze o odpowiedz czego najlepiej sie uczyc i wskazanie ewentualnej drogi do sensownej i wydajnej nauki pisania w c++.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

-KERI88-
keri88

NieznanyNieznana

Re: Od czego zaczac?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 18 sierpnia 2008, 09:12

Z takim podejściem - czy warto się czegoś uczyć, skoro nie wiem czy mi się to przyda - niczego się nie nauczysz i nie osiągniesz. Nikt Tobie nie zagwarantuje, że to czego się nauczysz, przyniesie jakieś wymierne korzyści. Ja swoją przygodę z programowaniem zacząłem od instalacji środowiska Visual Basic, zacząłem poznawać ten język z ciekawości jak to działa, a nie dla jakichś konkretnych celów. Spodobało mi się to, a ponieważ środowisko Visual Basic z którego korzystałem nie stwarzał możliwości tworzenia samodzielnych aplikacji (takie ograniczenie w wersji TRIAL), więc zacząłem poznawać inne języki, z początku trochę Pascala i co za tym idzie Delphi, ale nie przypadły mi do gustu. Dopiero gdy natrafiłem na DevC++ i zagłębiłem się w temat, spodobało mi się to... potem poznałem środowisko Borland C++ Builder 1 i tak to szło do dzisiaj.
Jesteś więc albo ciekaw jak się programuje komputery i nauczysz się programować, albo oczekujesz wymiernych korzyści, zwrotu czasu zainwestowanego w naukę programowania, wtedy trochę pokombinujesz i zniechęcony dasz sobie spokój, stracisz trochę czasu, a programować i tak nie będziesz umiał.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez keri88 » poniedziaÅ‚ek, 18 sierpnia 2008, 10:08

Dzieki za odpowiedz jednak nie do konca sie zrozumielismy. Nie jestem jedna z tych osob co ma zamiar nauczyc sie pisac zaawansowane programy w tydzien czasu i zarabiac na nich kokosy. Programowaniem interesuje sie juz dluzszy czas bardziej hobbistycznie. I chodzi mi bardziej o naprowadzenie na konkretna droge gdyz w sieci istnieje wiele kompilatorow, tutoriali i latwo sie pogubic zaczynajac od poczatku.W efekcie zamiast isc dalej z wiedza stac w miejscu. Programowalem jakis czas strukturalnie i jakis czas obiektowo i nie wiem nad czym warto spedzic wiecej czasu - na tutorialach poswieconych c++ strukturalnemu czy tez obiektowemu aby ta wiedze w przyszlosci sensownie wykorzystac.

Pozdrawiam,

-KERI88-
keri88

NieznanyNieznana

Nowy postprzez markosik20 » poniedziaÅ‚ek, 18 sierpnia 2008, 10:56

keri88 napisał(a):Programowalem jakis czas strukturalnie i jakis czas obiektowo i nie wiem nad czym warto spedzic wiecej czasu - na tutorialach poswieconych c++ strukturalnemu czy tez obiektowemu aby ta wiedze w przyszlosci sensownie wykorzystac.

Ja myślę że jedno i drugie trzeba znać żeby pisać optymalne oprogramowania.
markosik20

NieznanyNieznana

Nowy postprzez riddyk » sobota, 23 sierpnia 2008, 18:26

Naucz się jednego języka całego, w jednym środowisku // i od tego zaczynamy
następnie spróbuj zmienić środowisko // jak nie spasuje to poszukaj innego środowiska

dalej staraj się poznawać nowe języki tak jeden nowy język w ciągu roku // część języków nie różni się bardzo od innych

rozmyślanie czy to mi się przyda czy nie jest troszkę bez sensu jeżeli się interesujesz informatyką, szczególnie ja zapewne będziesz się kształcił w tym kierunku. Na studiach informatycznych poznasz kilka języków i każda wiedza zdobyta wcześniej zaowocuje wtedy.

z swojego doświadczenia (a nie mam go przeogromnego) różnica pomiędzy strukturą w C, a obiektem w C++ nie jest tak różna i w znacznej części zazębia się.

a czytanie jakikolwiek książek/podręczników do programowania od deski do deski jest co najmniej bezsensowna, jedynie co musisz przeczytać to spis treści, a następnie programując, czytasz odpowiedni fragment.
google to twój przyjaciel, pielęgnuj tą przyjaźń, rozmawiajcie, zadawaj mu pytania, na pewno Cię nie zawiedzie.
riddyk
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez wargo » sobota, 23 sierpnia 2008, 19:40

A ja polecam najpierw się nauczyć np. php ponieważ to łatwy język a potem uczyć się c++ aby bazowac na niektórych elementach php.
wargo
Mądrosław
Mądrosław

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Krzysiu555 » sobota, 23 sierpnia 2008, 20:34

Ja podobnie jak ty piszę programy tylko ze względu na takie hobby (nie wystarczało mi pisanie stron=P). Zacząłem w ten sposób że poszedłem do biblioteki i przez przypadek w sumie uwagę moją zwróciła książka wydawnictwa Helion C++ Builder 2006 i tak zaczęła się moja przygoda z C++ Builderem.
Książka jak na początek jest świetna. Tłumaczy podstawy języka, i przechodzi do programowania obiektowego. Na początek naprawdę polecam. Minusem jest to że jest w niej kilka istotnych błędów w listingach ale jak ktoś uważnie czyta i trochę rozumie to spokojnie sobie poradzi. Książka jest teraz trochę przestarzała ale we wszystkich programach Borlanda do Buildera jest pewna analogia więc można się połapać. Cena nie wygórowana - 19 zł.
Jeśli zamierzasz pisać tylko ze względu na hobby to programowanie obiektowe jest ciekawsze - przynajmniej ja tak uważam.
Pozdrawiam
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 2
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana