Witam wszystkich,
Interesuje sie informatyka, chcem nauczyc sie programowania jednak pare kwestii nie jest dla mnie jasnych. A wiec dla chcacych zaczac "od zera" w internecie znajduja sie tutoriale do nauki c++ zarowno strukturalnego jak i obiektowego.Zastanawiam sie czy warto uczyc jezyka strukturalnego czy moze lepiej samego obiektowego? Chcem wiedziec w ktorym kierunku isc by zaczynajac od podstaw z czasem nauczyc sie czegos konkretnego i sensownego. Nie chcem tracic czasu na nauke czegos co mi sie nie przyda. Do nauki jezyka strukturalnego sa np ksiazki "symfonia c++, czy "od zera do kier kodera", obszerne i ponoc bardzo dobre. Jednak czy wiedzia w nich zawarta i czytanie tak obszernych i czasochlonnych ksiazek przyda mi sie? Bo co jesli bede chcial programowac takze obiektowo? Znam podstawy pisania strukturalnego w dev c++ oraz pisania obiektowego w borlandzie i wiem ze pisanie w tych 2 stylach rozni sie znacznie. Nie wiem czy wykorzystam wiedze pisania strukturalnie w pisaniu obiektowo. Ponadto jest wiele typow kompilatorow. W kazdym pisze sie inaczej, wiec uczyc sie jezyka nalezy pod dany kompilator? Prosze o odpowiedz czego najlepiej sie uczyc i wskazanie ewentualnej drogi do sensownej i wydajnej nauki pisania w c++.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
-KERI88-