Ułamki w programie

dział ogólny

Ułamki w programie

Nowy postprzez Gazunio » niedziela, 24 kwietnia 2011, 14:53

Witam. Mam pytanie o symbole matematyczne. Jak można umieszczać działania matematyczne - symbole, oraz ułamki w programie? Chodzi mi głównie o ułamki.
Już nie mówię tutaj na przykład o "pi", bo teraz mi to przydatne nie będzie. A i co do ułamków, to chciałbym, by program odczytywał np. 1/2 jako liczbę ;)
Gazunio
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 3
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder 2009
Gadu Gadu: 5147883
    Windows 7Chrome

Re: Ułamki w programie

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 24 kwietnia 2011, 17:41

Zadaj to pytanie inaczej, gdyż nie potrafię się domyślić o co Tobie chodzi! :roll:
Czy chodzi Tobie o zmienne do przechowywania liczb zmiennopozycyjnych (ułamków), takie jak float, double itp...???
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Nowy postprzez Gazunio » niedziela, 24 kwietnia 2011, 18:10

Rzeczywiście, trochę niezrozumiale tutaj napisałem
Chodzi mi tutaj o wyświetlanie oraz operowanie na ułamkach zwykłych. Chciałbym, by w programie można było wyświetlić np. takie działanie:
Obrazek=Obrazek. Nie tylko wyświetlić, ale bo program rozpoznawał to jako liczby, a nie ciągi znaków.
Druga sprawa, to wyświetlanie wzorów matematycznych, fizycznych. Przykładowo, w Office'ie jest takie fajne narzędzie, na forach też, ale jak stworzyć coś takiego w C++?

Od razu dodam, że potrzebne mi jest to do programu o kinematyce - są tam wzory np. v=s/t i lepiej by to się wyświetlało w ułamkach zwykłych ;)
Gazunio
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 3
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder 2009
Gadu Gadu: 5147883
    Windows 7Chrome

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 25 kwietnia 2011, 09:17

Gazunio napisał(a):Chodzi mi tutaj o wyświetlanie oraz operowanie na ułamkach zwykłych

W czym chcesz wyświetlić takie równanie? C++ nie rozpoznaje ułamków zwykłych. Musisz stworzyć algorytm, który będzie parsował tekst, następnie go przeanalizuje i zamieni na wzór z ułamkami dziesiętnymi.

Gazunio napisał(a):Druga sprawa, to wyświetlanie wzorów matematycznych, fizycznych. Przykładowo, w Office'ie jest takie fajne narzędzie, na forach też, ale jak stworzyć coś takiego w C++?

Jak wyżej! Możesz ewentualnie poszukać w sieci jakichś gotowych bibliotek, które to zadanie realizują. Ja osobiście takich nie znam. Standardowo w środowisku C++Builder nie ma na to gotowych rozwiązań.

Istnieje taki komponent TRichView, taki ulepszony TRichEdit, w którym można by składać takie ułamki w celu ich wyświetlenia. Ten komponent jednak tylko wyświetla tekst, ale go nie analizuje i nie tłumaczy na język programowania, więc poza wyświetleniem ułamków zwykłych niczego więcej nie zrobi. Poza tym to komponent komercyjny.

Możesz wykonywać takie działania, jakie masz operatory i typy zmienne, nie będę ich tutaj wymieniał, gdyż są wszystkie wyliczone w pliku pomocy pod hasłem operators c++. Nie znajdziesz jednak tam ułamków zwykłych, a jedynie zmienne do przechowywania liczb zmiennopozycyjnych, czyli ułamków dziesiętnych.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox