Gazunio napisał(a):Chodzi mi tutaj o wyświetlanie oraz operowanie na ułamkach zwykłych
W czym chcesz wyświetlić takie równanie? C++ nie rozpoznaje ułamków zwykłych. Musisz stworzyć algorytm, który będzie parsował tekst, następnie go przeanalizuje i zamieni na wzór z ułamkami dziesiętnymi.
Gazunio napisał(a):Druga sprawa, to wyświetlanie wzorów matematycznych, fizycznych. Przykładowo, w Office'ie jest takie fajne narzędzie, na forach też, ale jak stworzyć coś takiego w C++?
Jak wyżej! Możesz ewentualnie poszukać w sieci jakichś gotowych bibliotek, które to zadanie realizują. Ja osobiście takich nie znam. Standardowo w środowisku C++Builder nie ma na to gotowych rozwiązań.
Istnieje taki komponent
TRichView, taki ulepszony
TRichEdit, w którym można by składać takie ułamki w celu ich wyświetlenia. Ten komponent jednak tylko wyświetla tekst, ale go nie analizuje i nie tłumaczy na język programowania, więc poza wyświetleniem ułamków zwykłych niczego więcej nie zrobi. Poza tym to komponent komercyjny.
Możesz wykonywać takie działania, jakie masz operatory i typy zmienne, nie będę ich tutaj wymieniał, gdyż są wszystkie wyliczone w pliku pomocy pod hasłem operators c++. Nie znajdziesz jednak tam ułamków zwykłych, a jedynie zmienne do przechowywania liczb zmiennopozycyjnych, czyli ułamków dziesiętnych.